PREOKRET U ISTRAZI SMRTI MALOG RADENKA (8): Očajni otac iznio ŠOKANTNE podatke!

Milan Nikodinović, otac dječaka Radomira (8) iz Loznice koji je preminuo nakon preloma ruke dobio je na uvid dio obimne papirologije prikupljene tokom istražnog postupka u vezi nesrećnog slučaja, a u njoj se, kako tvrdi, pojavio dokument za koji niko nije znao da postoji.

Nikodinović objašnjava da je riječ o historiji bolesti, za koju nije znao da ni da postoji i koju nije dobio u bolnici kada je trebalo da odnese dokumentaciju u Beograd, gdje su se ljekari Instituta za majku i dijete borili da spase ruku i život malog Radenka.

 

– Dijete je otišlo u Beograd u srijedu u noć, a u četvrtak me supruga pozvala ujutro da donesem bilo kakav izvještaj jer je dijete poslato samo sa snimcima preloma ruke. U bolnici sam tražio otpusnu listu ili historiju bolesti, bilo šta, a oni su mi dali samo izvještaj ljekara. Rekli su mi da historiju bolesti i otpusnu listu ne mogu da dobijem zato što je dijete odmah poslato za Beograd – kaže Milan.

 

Međutim, kada je nakon tragičnog događaja otišao u Tužilaštvo u Loznici da provjeri da li je stigao obdukcioni nalaz, našao se u čudu.

 

– Među papirima sam ugledao hIstoriju bolesti. Pročitao sam, između ostalog, da smo odbili liječenje u bolnici i sve drugo što ide u prilog dobrom postupanju ljekara. Još piše da je„dijete primljeno kao hitan slučaj zbog otoka u predjelu ručnog zgloba i šake sa ograničenom pokretljivošću prstiju, skoro da nije imalo pokrete i imalo je jake bolove – priča Milan.

 

On, međutim, podsjeća da su Radenka prethodno, u nedjelju 2. oktobra, doveden u bolnicu zbog pada s tobogana i to sa o otvorenim prelomom desne podlaktice. Tada je, dodaje, u ambulanti “urađena repozicija i kontrolni snimak koji je pokazivao zadovoljavajuću poziciju ulomaka“.

 

– Piše da je postavljena nadlaktna gips šina sa ručnim zglobom i da je „predložena hospitalizacija, što su roditelji odbili uz to da će se pridržavati savjeta ljekara da dijete miruje“. U slučaju komplikacije preporučeno je, po tom papiru, da se javimo sutradan na pregled, a redovna kontrola je planirana za srijedu 5.oktobar, kada dr Dobrivoje Bojanić (koga su roditelji označili kao odgovornog za smrt dječaka) radi u ambulanti – priča otac.

 

On dodaje da u dokumentaciji piše da je određena AT zaštita i antibiotici, kao i to da je kontrolni pregled redovno obavljen u srijedu u prepodnevnim časovima.

 

– Tu se navodi da je postojao blagi otok, da nije bilo bolova u ruci i da su „postojali pokreti u prstima i ruci sa manjom ograničenošću zbog otoka“. Međutim, tvrdim da meni i suprugi ni jednog trenutka niko nije nudio da dijete ostane u bolnici, niti smo bilo gdje potpisali da to odbijamo. Doktor mi je ulivao povjerenje i ni jednim gestom nije pokazao da je situacija toliko ozbiljna, niti da bi zbog povrede moglo doći do trovanja – objašnjava otac malog Radenka.

 

U lozničkom Tužilaštvu nisu mogli da iznose detalje u vezi dokumentacije koja je sastavni dio predmeta, kao ni bilo koji dio dokaznog materijala.

 

– Ta historija bolesti za tužilaštvo je samo jedan od papira obimne medicinske dokumentacije koji će u toku postupka biti korišćtni. Druge komentare ne bih davao. Tačno je da je otac imao uvid u spise i da je fotokopirao neke dijelove – rekao je v.d. javnog tužioca Zoran Nestorović podsjećajući da još uvijek iz Ministarstva zdravlja čekaju izvještaj o sprovedenoj spoljnoj kontroli lozničke bolnice.

 

Podsjetimo, Radenko je polomio ruku 1. oktobra, prilikom pada sa tobogana, poslije čega mu je stavljen gips u bolnici u Loznici. Ruka je počela da mu otiče, a roditelji su nekoliko puta išli kod ljekara koji ih je vraćao kući.

 

Prebačen je u Institut za majku i dijete u Beogradu, ali je preminuo u nedjelju 9. oktobra, od posljedica sepse.

(2501)This post has been seen 19134 times.

PREOKRET U ISTRAZI SMRTI MALOG RADENKA (8): Očajni otac iznio ŠOKANTNE podatke!

| Slider, Šokantno |
About The Author
-