Primoran preseliti u Podgoricu: Zašto hafiz Sulejman Bugari plačući napušta Sarajevo?!

Pročitao sam u medijima da je hafiz Sulejman Bugari imenovan za savjetnika reisu Fejziću u Crnoj Gori za da'wu. Mislio sam da je ta pozicija eksterne, saradničke prirode, dok me jutros nije nazvao jedan ahbab da me zabrinuto upita je li istina da hafiz Bugari odlazi iz našeg grada i odlazi u Podgoricu.

Nisam mu znao dati odgovora, onda sam nazvao svog kolegu i ahbaba hafiza Bugarija, da izravno provjerim o čemu se radi. Sada već ophrvan stvarnom sumnjom. Nazvao sam hafiza.

Razgovarali smo zadugo. I, nakon tog razgovora, mogu da kažem, tužan i pretužan, istina je: hafiz Sulejman Bugari napušta naš grad – Sarajevo, našu zajednicu – Islamsku zajednicu u BiH, i našu domovinu – Bosnu i Hercegovinu. Hafiz se seli i odlazi da živi i radi u Podgoricu, u Crnu Goru i u tamošnju Islamsku zajednicu.

Mada je hafizu Bugariju, kako potcrtava, Sarajevo njegov grad, Islamska zajednica u BiH njegova zajednica i Bosna i Hercegovina njegova domovina i nikada ih neće suštinski ostaviti niti emotivno napustiti.

Hafiz Bugari je donio odluku, koja je neopoziva, da čini hidžru u ime Allaha, dž.š., u Podgoricu. Zajedno sa svojom porodicom. I ovo je njegova odluka, na koju je manje-više bio primoran.

Svaka je hidžra svojevoljna, radi se i čini svojom voljom, ali ni jedna hidžra nije dobrovoljna, jer niko je ne čini drage volje.

Sjetimo se, Allahov poslanik Muhammed, a.s., kada čini hidžru u Medinu i kada napušta Mekku, obraća joj se riječima da mu je ona (Mekka) najdraži grad i da ga njeni stanovnici ne tjeraju iz nje, nikada je ne bi ostavio.

Tako je i naš hafiz, zbog određenih pritisaka i stega, morao učiniti hidžru. U Podgorici su mu obećali potpunu slobodu u misijskom radu, kao odgovornom čovjeku. U Sarajevu je, nažalost, u posljednje vrijeme, u tom smislu osjećao nelagodu i trpio nerazumijevanje jednog dijela Zajednice, barem onog dijela koji odlučuje.

Kaže da je svjestan koliko je velika ova stvar! U Sarajevo se dolazi, iz Sarajeva se ne odlazi. Ovdje su bili i živjeli naši najveći alimi. Sarajevo je naš centar u svakom smislu. Ali, nažalost, mora ići.  Plakao je dok mi je ovo govorio.  Plakao sam i ja dok sam ga slušao. Plakat će i Sarajevo, zasigurno, za hafizom Sulejmanom Bugarijem.

(275)This post has been seen 6606 times.

Primoran preseliti u Podgoricu: Zašto hafiz Sulejman Bugari plačući napušta Sarajevo?!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-