PROKLETSTVO SELA U SRBIJI: Priča o ovom mjestu obišla je region

Malo naseljeno mesto pored Smedereva, već dva vijeka nosi naziv Udovice, u njemu sada ima u proseku 170 žena na 2.000 stanovnika.

Iako se ovo mjesto trudi da bude prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednoj stvari – broju udovica.

Postoji nekoliko teorija o ovom misterioznom mjestu u Srbiji, piše Telegraf.

Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je prozvano Udovice.

Prema drugom predanju, postojala je žena koju su mještani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice.

Ovo mjesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari – najbolje uređenim grobljima. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mjesto Udovice ima najbolja groblja.

– Nedavno nas je pohvalila i gradonačelnica, groblje sami održavamo, pa smo ponosni što je naše među najbolje uređenim – rekao je zamjenik predsjednika mjesne zajednice Udovice, Goran Udovičić.

Stari ljudi pričaju da današnje Udovice nisu na mjestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gdje je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira. Tu je danas izvor Zmajevac.

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. vijeka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća. Godine 1846. u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. g imalo je 204 kuće sa 1097 stanovnika. Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici.

Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma. Udovice.

Danas u selu ima 170 udovica, dok u selu živi oko 2000 stanovnika.

(111)This post has been seen 2531 times.

PROKLETSTVO SELA U SRBIJI: Priča o ovom mjestu obišla je region

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-