Propao sastanak u restoranu u Konjicu: Izetbegović uzalud čekao Čovića

Sastanak lidera koalicionih partnera SDA i HDZ-a, nije održan danas u Konjicu.

Prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koalicioni partneri iz HDZ-a nisu došli na zakazani sastanak u restoranu “Orahovica”, i time su, kako kaže, propustili jedan važan sastanak na kojem su se mogle dogovoriti važne stvari za Bosnu i Hercegovinu.

– Ovo mnogo znači za odnose SDA i HDZ-a. Ovo možete samo jednom uraditi SDA-u, ali što se tiče BiH, vlasti i institucija, oni će nastaviti i dalje da funkcionišu, i mislim da će se svi nakon kratke ljutnje vratiti nazad i raditi dobro za svoj narod. Ovakav odnos nije dobar ni za bošnjački, a niti za hrvatski narod – kazao je Izetbegović, te prokomentarisao kako su propustili odličan burek pomenutom restoranu.

Iako je iz Čovićevog kabineta cijeli dan demantovano da će sastanka uopšte biti, Izetbegović je kazao da njemu nije ništa javljeno.

– Ne bih došao ovdje da je Čović javio meni, a ne novinarima. Ne bismo džaba dolazili u Orahovicu. Nismo nikako razgovarali od nedjelje, ali smo imali sastanak za danas.

Na pitanje o održavanju izbora u gradu Mostaru, Izetbegović je kazao kako nakon današnjega neodržavanja sastanaka, ne zna kada će se sljedeći put sastati sa HDZ-om i razgovariti o Mostaru. Dodao je kako pitanje izbora u gradu Mostaru nije bilo niti planirano na današnjem sastanku.

– Mostar nije bio planiran na današnjoj agendi, trebali smo razgovarati o mehanizmu koordinacije. Ja ne vidim da je problem sa hrvatskom pozicijom, odnosno pozicijom kantona. Ako ona treba da bude dodatno ojačana, mi ćemo to uraditi – dodao je Izetbegović.

O krizi u vlasti, Izetbegović je kazao kako se ona vještački proizvodi.

– Mi šest mjeseci pokušavamo riješiti stvari sa kladionicama, i ko je tu strateški partner HDZ-u, vlasnici kladionica ili SDA? Kriza je definitivno vještačka. Mi treba da zajednički riješimo neke stvari u ovoj državi, i želimo strateškog partnera koji će zajedno sa nama da rješava te stvari, a ne da se zavlači to mjesecima – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako je ono na čemu je lično radio po pitanju mehanizma koordinacije, jeste to da se nečijim nedolaskom ne može zaustaviti koordinacioni mehanizam.

– Vjerovali ili ne, rješenje je bilo da ako ne dođe jedan, od preko hiljadu ljudi, koji učestvuju u tome mehanizmu, zaustavlja se čitava stvar. Dakle svi na spisku, nekih osamdeset ljudi, su morali da dođu, kako bi donijeli odluku, što je nemoguće. Ali to ne znači izuzeće kantona. Mi smo dogovorili da se stvore kvorumi, da svi moraju biti obaviješteni pet dana unaprijed te doći i naravno da nećemo raditi na nikakvim preglasavanjima, već konsenzusom. Osim toga, svi moramo biti zainteresirani da se ide naprijed. Ne možete nikoga ignorisati u ovoj zemlji, pa tako ni poziciju kantona, koji imaju isključivu nadležnost za neke stvari i ne pada nam na pamet da to radimo, kao ni to da preglasavamo, niti da vučemo entitet RS u nekome smjeru. Oni mogu uvijek da zaustave te stvari (…) Napravilo se jedno čudo od koordinacijskog mehanizma, a to ne treba da bude ništa više od onoga što mu ime govori, a to je da iskoordinira sav ovaj kompleksni sistem države i da daje odgovore u odnosu na Europsku Uniju – kazao je Izetbegović u izjavi za medije.

Kazao je da je povod sastanka u restoranu zasićenje institucijama.

– Pitate se zašto u restoranu? Zašto ne? Ko da je bitno gdje se sjedi, i mi smo ljudi. Dvije godine nisam otišao na odmor i čovjek poželi malo opušteniji ambijent i zasiti se institucija, rekao je Izetbegović.

Osim Izetbegovića, na sastanak su ispred SDA-a došli i federalni premijer Fadil Novalić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

S druge, pak, strane iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića tvrde da sastanak za danas nije ni bio dogovoren.

(0)This post has been seen 691 times.

Propao sastanak u restoranu u Konjicu: Izetbegović uzalud čekao Čovića

| Slider, Vijesti |
About The Author
-