Propust ili još jedan udar na sigurnost? Pogledajte najnoviju “jezivu opciju” na Facebooku

Nije do kraja jasno da li je Facebook namjerno uveo ovu opciju i ako nije, zašto je na tako prost način dozvolio da se na ozbiljan način narušava privatnost korisnika.

U nizu opcija kojima Facebook često obraduje milijarde svojih korisnika, posebno interesantna je ona koja vam pruža mogućnost da saznate telefonske brojeve svojih prijatelja, piše “N1“…

Naime, prilikom registracije na ovu društvenu mrežu, jedan od koraka jeste upisivanje telefonskog broja. Dok mislite da je vaš kontakt zaštićen i da ga znate samo vi, Facebook vas ipak nije zaštitio.

O čemu se zapravo radi? Dakle, ako, primjera radi, imate propušten poziv s nepoznatog broja, sve što trebate uraditi jeste napisati taj broj u pretraživač na Facebooku. Ako je neki od milijardi profila na ovoj društvenoj mreži prijavljen baš s tog broja, znat ćete ko vas je zvao.

Nije do kraja jasno da li je Facebook namjerno uveo ovu opciju i ako nije, zašto je na tako prost način dozvolio da se na ozbiljan način narušava privatnost korisnika. Zanimljivo, ista stvar neće vam se desiti u nekim drugim zemljama, Hrvatskoj recimo.

Da li ste pokušali? Funkcioniše li?

 

(158)This post has been seen 3749 times.

Propust ili još jedan udar na sigurnost? Pogledajte najnoviju “jezivu opciju” na Facebooku

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-