Prvi vampir ipak nije Drakula već Srbijanac: Sijao je smrt sve dok seljani nisu uradili OVO

Vampiri iz narodnih vjerovanja na Balkanu i istočnoj Evropi imali su širok spektar oblika u rasponu od lijepih muškaraca do naduvanih truhlih leševa, a prema mnogim predanjima prvi vampir u historiji nije Drakula već Petar Blagojević.

Blagojević je bio seljak iz Srbije i živio je u 17. stoljeću u selu Kisiljevo kod Velikog Gradišta.

Umro je u 18. stoljeću negjde oko 1725. godine, a legenda kaže da se zatim povampirio i sijao smrt po selu.

Prvi pisani podatak o Petru objavio je austrijski službenik u bečkom časopisu “Bečki dnevnik”, a to je ujedno jedno od prvih pominjanja vampirizma u Evropi.

Poslije tog članka podigla se velika prašina u javnosti, a austrijska vlada naredila je ispitivanje tog slučaja.

Nakon Blagojevićeve smrti ljudi su u njegovom kraju počeli da umiru od čudne bolesti. Prije nego što bi umrli ispovijedali su se da im se Petar u noći ukazivao i davio ih, i tada je nastala sumnja da je on zapravo vampir.

grob-vampira

Njegova supruga pobjegla je neposredno poslije tih čudnih zbivanja rekavši da joj je u snu došao mrtav muž tražeći joj svoje opanke.

Mještani su zbog svega toga bili veoma uplašeni i odlučili da otvore njegov grob i probiju srce kolcem, piše Telegraf.

Kada su otvorili kovčeg, tijelo mu navodno nije truhlilo, a na usnama je imao svježu krv. Takođe, bili su mu izrasli nokti i kosa. Probili su kolcem njegovo srce i na kraju spalili tijelo.

Odgovorni službenik austrijske uprave nerado je dopustio postupak, ali je pristao zbog straha mještana da cijelo njihovo selo bude uništeno od vampira.

Grob prvog srbijanskog vampira i dalje postoji u selu Kisiljevo, a put do njega vodi kroz uske prašnjave stazice koje poznaju samo mještani istog.

Na nadgrobnoj ploči koja je sakrivena u gustoj obrasloj travi ništa nije ispisano, ali se zna da je to nadgrobna ploča ispod koje je bio sahranjen Petar Blagojević

(6)This post has been seen 311 times.

Prvi vampir ipak nije Drakula već Srbijanac: Sijao je smrt sve dok seljani nisu uradili OVO

| Foto/Video, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-