RADE RISTANOVIĆ: Tihi i Prle su totalna filmska izmišljotina

Rade Ristanović je srpski historičar koji demisitificira otpor njemačkoj okupaciji u Beogradu. On tvrdi da je serija “Otpisani”, jedna od najgledanijih u bivšoj Jugoslaviji daleko od istine, prenosi agencija Patria.

 

 

Iz Moskve su 1941., nakon napada Njemačke na Rusiju komunistima u Beogradu stigle direktive da se što prije započnu akcije, kako bi se što veći broj njemačkih vojnih snaga zadržao na Balkanu i smanjio pritisak na SSSR, objasnio je Ristanović.

 

– Da su komunisti pobili u Beogradu onoliko Nijemaca koliko je prikazano u ”Otpisanima”, Hitler nikad ne bi mogao da napadne Sovjetski Savez – rekao je svojevremeno Aleksandar Tijanić.

 

Priče o Tihom i Prletu u seriji “Otpisani” i velikoj borbi samo su filmska dostignuća borbe.

 

– Istorija kaže da su ilegalci u okupiranoj prijestonici smakli samo dvojicu njemačkih vojnika – piše Ristanović.

 

– Jedan je stradao od ruke ilegalaca tokom akcije spašavanja iz bolnice komuniste Aleksandra Rankovića, koji je ranjen i uhapšen prilikom jedne od prethodnih diverzija. Taj njemački vojnik se ispred bolnice našao slučajno, vraćao se sa željezničke stanice sa jednim željezničarem s kojim je bio u unutrašnjosti da nabavi hranu za sebe i svoj garnizon. Drugog njemačkog vojnika, koji je raznosio poštu ubio je Radoslav Ćosić.

 

Za ovo drugo ubistvo njemačkog vojnika se tvrdilo da je napravljeno iz ljubomore.

(22)This post has been seen 817 times.

RADE RISTANOVIĆ: Tihi i Prle su totalna filmska izmišljotina

| Slider, Vijesti |
About The Author
-