Rat na Kosovu početak novog svjetskog poretka: Napad na Jugoslaviju bio napadački rat zabranjen međunarodnim pravom

Kosovo i bombardiranje Jugoslavije bili su prekretnica za NATO, otad se zapadne vojne intervencije diljem svijeta više i ne preispituju, kaže povjesničar Kurt Grič.

 

On je to rekao u velikom intervjuu za Deutsche Welle povodom objavljivanja knjige “Rat za Kosovo”, za koji ističe da je bio početak novog svjetskog poretka.

“Kosovo je bilo na početku kao rat u kojem je NATO sebe ovlastio da djeluje izvan granica članica Saveza. Kosovo je na početku novih ratova, slijede druge intervencije u inozemstvu, Makedonija, rat u Afganistanu, Irak – gdje nisu sudjelovali sve članice NATO, onda 2011. Libija iu međuvremenu i istočno proširenje NATO koje se razvija od devedesetih do danas i vodi do suparničkog odnosa s Rusijom. Neki kažu da je to ponovno oživjelo Hladni rat. Ali na početku svega je Kosovski rat “, navodi Grič.

U knjizi je naveo da je intervencijom iz 1999. godine NATO od “obrambenog” prerastao u “intervencionistički” savez.

“Vrlo konkretno u tome što je napad na Jugoslaviju počeo bez rezolucije Vijeća sigurnosti i tako de jure bio napadački rat zabranjen međunarodnim pravom. To se vidi i po tome što je NATO u travnju 1999., povodom svog pedesetogodišnjeg postojanja, proširio vlastiti ugovor. U odlučujućim dijelovima je prešao sa defanzivnih na ofanzivne zadatke, s obrane na intervencije “, dodaje Grič.

Uvjeren je i da je već bilo prekasno kada je došlo do pregovora u Rambouilletu i da su postojali planovi napada i čvrsta odluka da se u njih krene.

Ističe da su postavljeni uvjeti koje Slobodan Milošević nije mogao prihvatiti, ali je prihvatio štošta nakon 78 dana bombardiranja, osim jednog.

“Nije prihvatio da NATO trupe okupiraju Srbiju i Kosovo. Dakle u Sporazumu iz Rambujea, u 8. članku dodatnog dokumenta poznatog kao Aneks B, stajalo je da NATO u cijeloj Jugoslaviji smije slobodno kretati. Čak da bi Jugoslavija, to jest Srbija, morala platiti za smještaj i boravak postrojbi NATO, a te trupe naravno – kao i diljem svijeta – ne bi potpadale pod jurisdikciju zemlje u kojoj se nalaze već samo pod vlastita pravila. Taj pasus Milošević na kraju nije morao prihvatiti “, kaže Grič za Deutsche Welle.

(Deutsche Welle, B92)

(29)This post has been seen 1007 times.

Rat na Kosovu početak novog svjetskog poretka: Napad na Jugoslaviju bio napadački rat zabranjen međunarodnim pravom

| Slider, Vijesti |
About The Author
-