RATKO MLADIĆ: Haški tribunal iznenada zaključio dokazni postupak o masakru na  Markalama!

Iznenada zaključen dokazni postupak obrane generala Ratka Mladića pred Haškim sudom. Poslije svjedočenja ruskog pukovnika Demurenko, prije iskaza još dva svjedoka obrane.

 

Vijeće sudaca Haškog tribunala iznenada je, zaključilo dokazni postupak obrane u procesu protiv generala Mladića.

Ovaj potez sudskog vijeća došao je upravo poslije svjedočenja ruskog pukovnika Andreja Demurenko, pripadnika snaga UN u Bosni, u vrijeme ratnih sukoba.

Kako “Novosti” saznaju, sudsko vijeće je trebalo saslušati još dva svjedoka obrane, ali je od toga naprasno odustalo. Obrazloženje odluke tek će naknadno biti dostupno javnosti, ali sve upućuje da su se suci Tribunala već “zamorile” od istrage o Markalama.

Pukovnik Andrej Demurenko, podsjetimo, u svom svjedočenju potpuno je opovrgao navode optužnice koja tereti generala Mladića da je Vojska Republike Srpske ispalila minobacačku granatu koja je, u kolovozu 1995. godine, ispred sarajevske tržnice Markale ubila i ranila desetine građana Sarajeva.

Ruski pukovnik Demurenko bio je u to vrijeme načelnik stožera Unprofora u sektoru Sarajeva i sudjelovao je u istrazi o eksploziji.

Posvjedočio je u Haagu da “Markale” nisu bile pogođene minobacačkom granatom i sugerirao da je “ispred tržnice mogla biti postavljena i daljinski aktivirana mina ili granata koja bi imala isti učinak i ostavila isti krater na tlu, kao projektil ispaljen iz minobacača”.

Istovremeno, ovaj svjedok optužio je zapovjedništvo i većinu pripadnika Unprofora u Sarajevu za “pristranost u korist muslimana”. Kako je kazao, oni su vjerovali da su Srbi “agresori” koji žele uništiti Bosnu i Hercegovinu “.

Kazao je, između ostalog, i to da “Vojska Republike Srpske nije željela uništiti Sarajevo, čak ni sve neprijateljske jedinice kojih je bilo po cijelom gradu”.

Nije teško pretpostaviti da bi u sličnom tonu iskaze dali i svjedoci koji su, zasada, lišeni takve mogućnosti. Kažemo: zasada, jer će obrana generala Mladića uložiti žalbu na odluku Sudskog vijeća da iznenada zaključi dokazni postupak.

U obrani nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske suglasni su da će u tome iscrpiti sva raspoloživa pravna sredstva.

 

POTVRDIO I IZETBEGOVIĆEV PRATILAC

Obrana generala Mladića podsjeća da je u ovom procesu u korist optuženog svjedočio čak i jedan od pratilaca  Alije Izetbegovića, koji je naveo da su Markale dio scenarija vojnog i političkog rukovodstva na čijem je čelu bio upravo Izetbegović.

To će vjerojatno biti dio žalbe koju će obrana vrlo brzo predati Tribunalu.

 

ratko-mladic

Izvor: Web-tribune.com

(39)This post has been seen 1743 times.

RATKO MLADIĆ: Haški tribunal iznenada zaključio dokazni postupak o masakru na Markalama!

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-