Ratna sjećanja djevojčice iz ugla novinarke: I mi smo pružali otpor, a danas nemamo nikakva prava!

Rekord od 3.777 ispaljenih granata na Sarajevo, u jednom danu, uknjižen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti.

Ubijani su ljudi, rušeni civilni, kulturni, vjerski objekti, bolnice. Za vrijeme opsade Sarajeva, dnevno je u prosjeku padalo 329 granata dnevno na Sarajevo.

Dirljiv osvrt na ovu historijsku činjenicu o tome je iznijela Eldina Zolj-Balenović, novinarka Oslobođenja koja je na bolovanju već pola godine zbog bolesti.

– Jedan kolega napisao status da je na Sarajevo na današnji dan ispaljeno 3.777 granata. Razmišljam i sjećam se da je dan prije nešto manje, dan poslije nešto više i tako ukrug četiri pune godine.

Na svako zujanje te granate djeca kao da su se uvlačila u svoju kožu, a na zvuk detonacije bi se trznuli i pogledom tražili svoje majke, braću i sestre kako bi se uvjerili da su živi. Mislima odlutali do očeva i braće u rovovima i sa suzama u očima molili Boga da je i ta granata zaobišla njihov rov.

Istovremeno smo razmišljali kako između dvije detonacije otići po vodu, drva…uraditi referat ili zadaću, jer u školu se mora. Otpor se mora pružiti, svako na svoj način. A mi, djeca smo svoj itekako pružali. Igrali smo se kao da je najmirnije, sankali, ićli po vodu, brali radić da napravimo salatu, podbjel da mama od ikara napravi sarmu, donosili vodu za piće, “hvatali” kišnicu da se veš opere…. Danas, ta djeca masovno vise po bolnicama. Kažu, sve je to od rata… A ja dodajem i od poslije rata, jer niko i nigdje ne računa na naš otpor. Nikakve privilegije ta djeca nemaju. Niti su imali pri upisu na fakultet, zapošljavanju, kupovini stana po povoljnim uslovima. Niti jedan bod više… Niti danas pri liječenju, a masovno se liječimo – kaže Zolj-Balenović.

(7)This post has been seen 675 times.

Ratna sjećanja djevojčice iz ugla novinarke: I mi smo pružali otpor, a danas nemamo nikakva prava!

| Bosna i Hercegovina, Slider |
About The Author
-