RATNI PUT BAJRE IKANOVIĆA: U Siriji je zauzeo vilu, našao nove žene, postao emir odreda i poginuo u Iraku

Iako je do prije nekoliko godina, prije nego što je postao „tumač“ izvornog islama, bio sklon sitnom kriminalu, tučama i kafanskim provodima, Bajro Ikanović je postao jedan od najpoznatijih Bosanaca u Islamskoj državi.

 

 

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jedan od bosanskih veterana u sirijskom rat u- Bajro Ikanović iz Hadžića kod Sarajeva, poginuo je u Iraku, kao pripadnik zloglasnog ISIL-a.

 

Ikanović je u Siriju otišao početkom 2013., nakon što je u BiH odslužio kaznu od četiri i pol godine zatvora (zbog pripreme terorističkog napada), pridruživši se i frontu Al Nusrah (sirijskoj ispostavi Al Qaide), gdje je vrlo brzo uznapredovao u vojnoj karijeri.

 

Iako je u proljeće 2013. ranjen u borbama Bajro Ikanović je poslije oporavka postavljen za emira odreda Jaysh al-Ansar al Mujaheed, najbrojnije i najmilitantnije formacije islamskog fronta Al Nusrah.

 

Sjedište mu je bilo u gradu Azazu, četrdesetak kilometara udaljenom od Alepa, uz granicu sa Turskom, gdje se kasnije formirala nova kolonija balkanskih mudžahida.

 

Ikanović se tada slikao s „ratnim plijenom“, veleljepnom vilom, koju su prethodno „oslobodili“ od dotadašnjeg vlasnika, visokopozicioniranog člana Sirijskog prijelaznog vijeća, a fotografije je dijelio na društvenim mrežama.

 

Ikanović je bio i među prvim bosanskim ratnicima koji se u Siriji ponovno šerijatski oženio – našao je sebi čak dvije mladenke, obje porijeklom s Kavkaza. Ranije smo pisali da je Bajro Ikanović u Hadžićima ostavio suprugu, sa kojom ima i djecu, a na nove brakove se odlučio nakon što njegova žena nije željela otići u Siriju.

 

Iako je do prije nekoliko godina, prije nego što je postao „tumač“ izvornog islama, bio sklon sitnom kriminalu, tučama i kafanskim provodima, Bajro Ikanović je postao jedan od najpoznatijih Bosanaca u Islamskoj državi, nakon što se definitivno razišao s Nusretom Imamovićem koji je, navodno, ostao vjeran Al Nusri.

 

Ohrabren podrškom suboraca iz agresivnih jedinica ISIL-a i njihovim vojnim uspjesima, Ikanović je najprije prekinuo veze s Imamovićem, a potom ga je potekfirio (proglasio izdajnikom islama).

 

(Slobodna Bosna)

(15127)This post has been seen 66149 times.

RATNI PUT BAJRE IKANOVIĆA: U Siriji je zauzeo vilu, našao nove žene, postao emir odreda i poginuo u Iraku

| Foto/Video, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-