Reakcija Općine: Evo zašto su uklonjene bašte iz centra Sarajeva

Proteklih dana mediji su izvještavali o uklanjanju ljetnih bašti ispred ugostiteljskih objekata u sarajevskoj Općini Stari Grad.

Podsjećamo, vlasnici ovih objekata su ogorčeni zbog poteza općine. O navodnim razlitičim aršinima općine prilikom provedbe odluke o uklanjanju bašti, oglasili su se i iz Sektora za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad.

Kako je rečeno u odgovoru na upit N1, u ulicama Muvekita i Zelenih beretki uklonjene su ljetne bašte ispred ugostiteljskih objekta jer vlasnici nisu imali izdata rješenja o korištenju javne površine.

”Nakon što je u septembru prošle godine izvršeno uklanjanje svih bašti i tendi u ulicama Štrosmajerova, Zelenih beretki i Muvekita, zbog nepoštivanja odredbi u izdatim rješenjima o korištenju javnih površina, odnosno zbog prekoračenja gabarita, Općina ove godine onima koji su prekršili odredbe iz rješenja nije izdala nova. Znači, javne površine su korištene bez dozvole zbog čega je Služba za inspekcijske poslove nekoliko puta reagovala i upućene su prekršajne prijave. Svim ranijim korisnicima koji su se obratili nadležnoj službi za izdavanje rješenja, odbijeno je izdavanje rješenja zbog nepoštivanja odredbi navedenih u rješenjima koja su im izdata 2015. godine, i svih prethodnih godina. S obzirom na to da bašte nisu postavljene ni u ulici Štrosmajerova, jasno je da je ova odluka jednako primijenjena na sve koji se nisu pridržavali rješenja i kojima su bašte uklonjenje u septembru prošle godine”, piše N1.

Podsjećamo, prema odluci Općine , stolovi su sklonjeni s platoa ispred objekta, a kako je za N1 ispričao suvlasnik ovih objekata Dado Stojnić, desilo se to u petak.

”Jutros su uklonjene bašte, policija je došla, a meni je kantonalni ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Čedomir Lukić dao zeleno svjetlo za normalan radi bašti, a načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rekao da bašte moraju biti uklonjene. 31 bašta je prošle godine bila van gabarita, nama su navodno rekli da smo mi bili van gabarita, a nikad nisam dobio kaznu za to. Ako sam pogriješio, želim platiti kaznu. Ako sam napravio prekršaj, želim da ga platim. Nikad nisam dobio nikakvu kaznu. Želim platiti ako sam kriv, želim postupati prema pravilima i da platim za to. Voljan sam platiti općini, zapošljavamo radnike, plaćamo poreze i doprinose. Sada će deset ljudi morati dobiti otkaz”, ispričao je Dado Stojnić za N1.

Podsjećamo, uposlenici Službe za komunalne i inspekcijske poslove općine Stari Grad uklonili su sve ljetne bašte i tende u ulicama Ferhadija, Trg fra Grge Martića, Zelenih beretki, Muvekita i Štrosmajerova još sredinom septembra prošle godine.

(15)This post has been seen 829 times.

Reakcija Općine: Evo zašto su uklonjene bašte iz centra Sarajeva

| Bosna i Hercegovina, Slider |
About The Author
-