Rusija bi mogla da uništi NATO za manje od 60 sati – VIDEO

Američko Ministarstvo obrane izjavilo je da bi Rusija mogla pregazi NATO za 60 sati, ali tvrdi da bi to bilo teže poslije 2017. godine.

 

Pomoćnik zamjenika ministra obrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Michael Carpenter potvrdio je februarsku analizu korporacije “Rand” koja tvrdi da bi ruskim trupama bilo dovoljno najviše 60 sati da stignu do prijestolnica Estonije i Latvije.

“Nisam tjedna da smo napredniji sada nego u vrijeme objavljivanja izvještaja”, rekao je Carpenter na sastanku Odbora za vanjske odnose američkog Senata, “ali sam siguran da ćemo to biti do kraja 2017, kada budemo imali dodatne snažne oklopne borbene brigade na istočnom krilu pakta ”

U izvješću se zaključuje da onako kako je NATO trenutno razmješten on ne može uspješno brani teritoriju svojih najizloženijih članica i poziva se na raspoređivanje otprilike sedam brigada na Baltiku.

Carpenter je dodao da Pakt radi na jačanju obrambenih položaja u Istočnoj Europi, ali da Rusija ima geografsku prednost.

“Rusija očito ima prednost u razmaku i vremenu ukoliko bi odlučila biti agresor u Baltičkim zemljama”, naveo je on. “Nastojimo preraspodjelom snage, zajedno s vojnom opremom, da bismo mogli bolje spriječiti rusku agresiju”, navodi “Vikli standard” izjavu Carpentera.

Poljska i druge NATO članice počele su u ponedjeljak desetodnevne vojne vježbe, najskuplje u Istočnoj Europi od Hladnog rata. Istovremeno, Rusija nagomilava svoje oružane snage u blizini Ukrajine i upozorila je na bilo kakvo povećanje prisutnosti NATO-a u blizini svojih granica.

U srpnju će se zemlje-članice NATO-a sastati na summitu u Varšavi, gdje će “odlučiti o pojačavanju mehanizama odvraćanja i obrane NATO-a i pojačanju napora za projektiranje stabilnosti izvan svojih granica”, navodi se u izjavi za medije.

 

(Sputnik)

(11)This post has been seen 683 times.

Rusija bi mogla da uništi NATO za manje od 60 sati – VIDEO

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-