RUSIJA NANOSI NOVI UDARAC BOŠNJACIMA: Pogledajte šta hoće da obezbjede Ratku Mladiću…

Vlada Rusije dat će garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje na slobodu haškog optuženika Ratka Mladića, saznaje “Press RS”.

Ova odluka ruske vlade donesena je, kako se navodi, nakon detaljnog uvida u medicinske nalaze tima ruskih ljekara koji su pokazali da je Mladićevo zdravstveno stanje teško.

Nakon prošlosedmičnog boravka ljekara iz Rusije u Hagu, danas bi trebalo da bude održan sastanak tima odbrane Mladića i ruskih diplomata u Holandiji, a zatim se očekuje de će Kremlj preduzeti korake za Mladićevo liječenje u Rusiji, saznaje list iz dobro obaviještenih izvora.

Prema tim navodima, ruski ambasador će poslati pismo Kremlju u kojem će biti detaljno predloženi daljnji korci u vezi sa Mladićevim statusom, a zatim se očekuje da vlada Rusije, u najkraćem mogućem roku, pošalje pisane garancije Haškom tribunalu za privremeno puštanje Mladića na slobodu i njegovo liječenje u nekoj od referentnih zdravstvenih ustanova u Rusiji.

– Kod Mladića su utvrđene ogromne varijacije krvnog pritiska, potvrđeni su ranije preživljeni moždani i srčani udari, kao i potpuna oduzetost desne ruke – navodi izvor lista, prenosi Srna.

Prema haškoj optužnici, Mladiću se, kao ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavlja progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, a Prijedor je jedna od općina u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(9)This post has been seen 607 times.

RUSIJA NANOSI NOVI UDARAC BOŠNJACIMA: Pogledajte šta hoće da obezbjede Ratku Mladiću…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-