SARAJEVO: Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile

Osnovna škola “Umihana Čuvidina” Sarajevo pokrenula je incijativu za što skorije donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile.

 

 

Navode kako su istražujući problem konzumiranja nargila u Sarajevu došli do poražavajućih rezultata koji govore da sve više maloljetnika, počevši čak i od 12 godine, svakodnevno konzumira nargilu.

 

Dodaju da rezultati govore kako mladi nisu svjesni, a ni upoznati sa brojnim štetnim posljedicama konzumacije poput glavobolje, agresivnost, ošamućenost, neraspoloženje pa čak i hepatititisa. Posebno upozoravaju kako pušenje aromatičnog duhana najveći utjecaj ima na mozak i pluća.

 

Oni su se obratili nadležnim institucijama Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo (KS), odnosno Sanitarnoj, zdravstvenoj i farmaceutskoj inspekciji, Zavodu za bolesti ovisnosti KS, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, koji su ih podržali u inicijativi za dopune i izmjene postojeća tri zakona, odnosno Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Krivičnog zakona BIH i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

(Global CIR/Klix)

(32)This post has been seen 945 times.

SARAJEVO: Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider |
About The Author
-