Sarajevo u NDH: Reisul-ulema Spaho vjernicima poručio da je Pavelićeva ljubav njihov najveći kapital

Sarajevski novi list je 25. maja 1941. donio “toplu ljudsku priču” o posjeti novinara ovog dnevnika reisul-ulemi IZ, a povodom njegovog boravka u Zagrebu uudienciji vrhu ustaške vlasti. Članak prenosimo u cjelosti.

 

 

Preuzvišeni gospodin Reis-ul-ulema Fehim ef. Spaho poručio je muslimanima da  Ljubav Poglavnika i maršala Kvaternika prema muslimanima čuvaju kao svoj najdragocjeniji kapital 

 

Na 16. svibanj pronijela se kroz Sarajevo vijest da je njegova Preuzvišensot Reis-ul- ulema Fehim  ef. Spaho otišao u pratnji Vakufskog ravnatelja u Zagreb gdje će osobno pozdraviti poglavnika Antu Pavelića i Nezavisnu državu Hrvatsku i d bude tumač neizmjerno odanosti Hrvata muslimana svome poglavniku i svojoj nezavisnoj državi.

 

Stoga smo se mi na vijest o povratku Njegove Preuzvišensoti Reis-ul-ulema Fehim ef. Spahe uputili u njegovu rezdenciju i zamolili ga za intervju. Reis-ul-ulema nas je najljepše primio. Nakon srdačnog islamskog pozdrava požurili smo se ispričati Njegovoj Preuzvišenosti što iskorišćujemo poznatu novinarsku drskost i uznemirujemo ga prije nego što je ljudski oadhnuo. Izviite Reis efendija, čujemo da ste pohodili Zagreb, svijet se interesira, pa smo došli, pa smo došli da saznamo nešto čime bi zadovoljili veliki interes koji vlada među muslimanskom ehalijom o Vašem pohodu u Zagreb.

 

Bujrum, bujrum…

Bujrum, bujrum rekao je ljubazno Reis efendija, pokazujući nam na fotelju, sjedajući neposredno do nas i pružajući nam cigarete Reis efendija je započeo: „Jest, pohodio sam Zagreb. Ja sam još prije bio odlučio da osobno pohodim Zagreb i da pozdravim Poglavnika i Nezavisnu državu Hrvatsku kao i da mu izrazim potpunu odanost bosansko-hercegovačkih muslimana Hrvata. Pošto su prometne prilike bile takve da to prije nisam mogao učiniti ja sam se istom 15. svibnja u pratnji Vakufskog ravnatelja g.dra Hazima Muftića zaputio u Zagreb. Tamo sam stigao u petak nešto prije podne, gdje me je dočeo moj dragi suradnik, muftija zagrebački Ismet ef. Muftić, državni tajnik u ministarstvu pravosuđa g. Aim Ugljen, sav džematski medžlis s još nekoliko uglednih muslimana iz Zagreba. Odmah po dolasku u hotel pohodio me je Doglavnik i ministar za bogoštovlje i nastavu g. Dr. Mile Budak, koji mi je saopćio, da će me poglavnik dr. Ante Pavelić primiti u audijenciju u 12 i pol sati istog dana. Do određenog vremena Doglavnik i ministar g. Dr. Mile Budak ostao je sa mnom i s prisutnim muslimanima u vrlo srdačnom razgovoru intersesujući se živo za prilike u Bosni i Hercegovini. Taj pohod Doglavnika i ministra g. Dr. Mile Budaka kao i njegova poznata ljubav prema muslimanima, koju je on nekoliko puta posvjedočio i izrazio duboko me je ganula. Pred određeno vrijeme kod Poglavnika Dra. Ante Pavelića uputio sam se sa Doglavnikom u audijenciju. U pohodu je također bio talijanski otpravnik poslova g. Casertana. Razgovor s Poglavnikom morao je biti kratak, ali je bio topao, bratski i neposredan. Neizmjerna je ljubav i briga Poglavnika za muslimane. Tu ljubav je On meni jasno pokazao i time što me je odmah po mom dolasku dolasku primio u audijenciju i pod ovakvim okolnostima smatram za najveću čast koju je Poglavnik ukazao meni kao vjerskom Poglavici muslimana Hrvata. To je ujedno dokaz najveće pažnje Poglavnika prema muslimanima. Zajedno s Doglavnikom g. Dr. Milom Budakom pohodio sam i ministra za pravosđe g. Dr. Mirka Puka koga sam zainteressirao za prilike u Islamskoj vjerskoj zajednici. Isti dan u plači vlade zamolio me za intervju šef agencije Stefani, koji se interesirao za prilike muslimana u bivšoj Jugoslaviji, a naročito muslimana u Bosni i Hercegovini. Sutradan sam pohodio državnog tajnika u ministarstvu pravosuđa g. Asima Ugljena i s njim konferirao o poslovima Islamske vjerske zajednice koji zasijecaju u resor pravosuđa. Posjetio sam ujedno i našeg zemljaka, odjelnog predstojnika skrbi pri ministrastvu zdravstva Dr. Saliha Kulovića. Oko podne me je primio maršal i vojskovođa g. Slavko Kvaternik, koga sam pohodio u pratnji g. Hazima Muftića, ravnatelja Vakufa i g. Asima Ugljena, državnog tajnika u ministarstvu pravosuđa.”

 

ljubav-poglavnika

Priredio: Vuk BAČANOVIĆ

(31)This post has been seen 851 times.

Sarajevo u NDH: Reisul-ulema Spaho vjernicima poručio da je Pavelićeva ljubav njihov najveći kapital

About The Author
-