SARAJEVO: ZBOG GLODARA GRAĐANI U RIZIKU

Neprovođenje sistematske deratizacije u Kantonu Sarajevo, prema tvrdnjama stručnjaka, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje stanovništva.

Nadalje, stručnjaci tvrde da, imajući u vidu period koliko nije rađena deratizacija u KS, samo je sretna okolnost da se nije pojavila neka od bolesti koju ovi glodari prenose, saopćeno je danas iz kompanije “Zdrava sredina” koja se bavi sanitarnom, ekološkom i preventivnom zaštitom.

– Da se slučajno hemoragična groznica, vrlo teška bolest sa mogućim smrtnim ishodom i čestim zatajenjem bubrega, raširi među glodarima u Kantonu, bili bismo izloženi riziku obolijevanja stotina građana. Pojava leptospiroze u Rudniku uglja Zenica prije  desetak godina, u kojem se nije provodila deratizacija, rezultirala je desetinama oboljelih i jednim umrlim rudarom. Ovi stručnjaci naglašavaju da upravo redovno provođenje sistematske deratizacije štiti stanovništvo od mnogih zaraznih bolesti – navodi se u saopćenju.
Vlada Kantona Sarajevo je u ovoj godini nekoliko puta raspisivala tender za sistematsku deratizaciju. Međutim, kako tvrde u “Zdravoj sredini”, kompanija “Sanitacija” je svaki put poništila rezultate tendera žalbom.

– Naime, po prvi put nakon mnogo godina ova kompanija nije dobila navedene tendere. Razlog tome je što su imali i imaju daleko najskuplju ponudu, čak duplo skuplju od izabrane kompanije. Jednostavno, predhodnih godina, “Sanitacija” je definirala cijene na vrlo visokom nivou jer su imali poziciju monopoliste na našem tržištu – stoji u saopćenju.
Ako ništa drugo, navode u “Zdravoj sredini”, žalbe na rezultate tendera ovakvog tipa bi se morale rješavati po hitnom postupku uz obezbjeđenje provođenja nabavke usluge u planiranom periodu.

– Vjerujemo da u nadležnim tijelima postoje kompetentni ljudi koji mogu vrlo brzo utvrditi osnovanost žalbe određene kompanije, odnosno kompetentnost i kvalitet usluga druge kompanije. Želimo da vjerujemo da Vlada i Skupština Kantona Sarajevo imaju hrabrosti i odlučnosti da poduzmu sve što je potrebno kako bi zaštitili zdravlje građana koji su im dali svoje povjerenje – navedeno je u saopćenju kompanije “Zdrava sredina”.

(9)This post has been seen 713 times.

SARAJEVO: ZBOG GLODARA GRAĐANI U RIZIKU

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-