Sarajevski ministri i njihove ”skrivene” diplome

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo nisu česti gosti ovdašnjih medija. U medijima je uglavnom premijer Dino Konaković dok se ostali članovi Vlade tu i tamo pojave, ali uglavnom mnogo rijeđe od kolega iz drugih nivoa vlasti.

 

To, naravno, ne znači da svoj posao ne rade dobro i korektno. Naprotiv, njihovo prisustvo u medijima u tom smislu ne može biti nikakav kriterij. No, jeste li se ikada zapitali koje su škole završili sarajevski ministri? Koliko je njihova stručnost bitna za posao koji danas obavljaju.

Ukupno 12 ministarstava u Kantonu Sarajevu, 12 ministara različitih profesija i stručnosti, a svi za istim stolom i uz isti cilj. Jeste li se ikada zapitali koje su škole završili?

Krenimo redom. Premijer Dino Konaković diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu na Odsjeku za menadžment u sportu i trenutno pohađa master studij na istom fakultetu. Navodi se to u bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo.

Ministar finansija Jasmin Halebić doktor je ekonomskih nauka dok je Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture, diplomirani profesor sociologije.

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta, na svom profilu objavljenom na zvaničnim internet stranicama KS nije naveo podatke o obrazovanju, a ministar pravde i uprave Mario Nenadić diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Ministar privrede Muharem Šabić nije naveo svoje podatke o obrazovanju kao ni Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Biografija ministra saobraćaja Muje Fiše također nije dostupna.

 

Isti je slučaj i sa ministrom unutrašnjih poslova Vedranom Mulabdićem. Ni njegova biografija nije objavljena na zvaničnim stranicama KS, ali zato u životopisu Muharema Fiše piše da je magistar ekonomije. Fišo je inače ministar za boračka pitanja.

Elvir Kazazović, prvi čovjek Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade doktorirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Informacija o svom obrazovanju lišila nas je i ministrica za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović – baš kao i Zilha Ademaj, kantonalna ministrica zdravstva.

Biografije velikog broja ministrica i ministara, dakle, uopće nisu dostupne tamo gdje bi trebale biti. Nema ih – da li zbog običnog višemjesečnog tehničkog propusta ili nekog drugog razloga? U svakom slučaju bilo bi korektno vidjeti ih na pravom mjestu.

Podsjećamo, Senad Šepić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pokrenuo je poslaničku inicijativu u vezi revizije diploma uposlenika državnih institucija. On je predložio da Vijeće ministara formira za reviziju stečenih fakultetskih diploma te da u roku od 90 dana obavijesti Parlament o rezultatima rada.

(169)This post has been seen 2473 times.

Sarajevski ministri i njihove ”skrivene” diplome

| Slider, Vijesti |
About The Author
-