SDA OPET ZAVADILA KRAJIŠNIKE: Oj Krajino Bakiru si teška, nije Fikret jedina ti greška!

Dok ovo čitate, u Krajini se vodi grčevita borba, i batinom i mrkvom, koja će od dvije struje u SDA više članova privući na svoju stranu, javlja dopisnik Oslobođenja Fahrudin Bender.

 

 

Potpuno istinito, ali trenutna previranja u Unsko-sanskom kantonu su gigantskih gabarita, te su samo dva poređenja adekvatna novonastaloj situaciji. Prva je istup Fikreta Abdića iz SDA i započinjanje krvave autonomije, a drugi je istup Rifeta Hozanovića iz SDA i nastanak A SDA, koja se do danas uspjela nametnuti kao ozbiljnija i koherentnija stranka u USK-u, jača od SDA koju su do kraja uspjeli baciti na koljena.

 

Pogrešan korak

Dok ovo čitate, u Krajini se vodi grčevita borba, i batinom i mrkvom, koja će od dvije struje u SDA više članova privući na svoju stranu.

Struja “centrala” sa predsjednikom KO SDA Šemsudinom Dedićem (koji je sa te dužnosti upravo Kadića razriješio početkom ove godine) ima sav legitimitet, statute stranke na svojoj strani i nepokolebljivu podršku centrale SDA u Sarajevu.

Struja “pobunjenih”, ipak, toliko je brojna da bi vjerovatno već nadjačala, ali u žurbi pohoda na rekonstrukciju vlasti napravila je jedan krucijalni pogrešni korak, a taj je da je zaobišla Šemsudina Dedića (federalnog ministra sa potpunom podrškom centrale), a upravo predsjednika kantonalne i člana bihaćke SDA. Njihova eliminacija Kambera i Mulalića imala bi još veću podršku u Krajini.

Jer u struji pobunjenih je sedam poslanika SDA iz Skupštine kantona, SDA Bihać čiji je predsjednik Sead Kadić, zatim ono što je dugogodišnjim propadanjem ostalo od SDA Cazin sa predsjednikom Alminom Handanagićem i Nijazom Hušićem, koji je predsjednik Skupštine USK-a. Uz tu struju je Mehmed Mahmić, poslanik iz SDA Bosanska Krupa, koji glasa za onu stranu koja mu ponudi Ministarstvo poljoprivrede, te premijer USK-a Izudin Saračević koji sluša Kadića i Galijaševića.

Na drugoj strani je Šemsudin Dedić, te “vječiti” Amir Avdić, Asim Kamber, Kasim Mulalić, SDA organi i općinske organizacije u Bužimu, Sanskom Mostu, Ključu, Velikoj Kladuši, u svim drugim gradovima djelimično, većina u KO SDA USK-a i, naravno, centrala SDA u Sarajevu.

 

Zaobišli komisiju

Struja “centrala” ima svoje viđenje situacije, a to je da su pobunjeni napravili dil sa A SDA, zaobilazeći pregovaračku komisiju i grubo kršeći pravila stranke. Pobunjeni, pak, kažu da su morali to uraditi jer su se pregovori oko uvođenja SBB-a u vlast oduljili, te da su djelujući na svoju ruku, zapravo realizovali zaključke centrale. No, kod centrale to ih ne vadi.

Zatim iz tabora struje centrale kažu da ova akrobatika potpuno šteti stranci, a da koristi samo A SDA, dok pobunjeni tvrde da je pregovarački tim KO SDA išao na to da se A SDA potpuno izbaci iz vlasti, a da se uvede SDP.

Pritom uvijek optužuju jedni druge da su im postupci motivirani ličnim interesima. SDA USK-a, zajedno sa centralom u Sarajevu, već bi izrekla sankcije pobunjenicima, ali je problem taj što bi onda do svakoga od njih pristupio vješti strateg iz Cazina i pridobio ih u svoju A SDA. Za sada su izrečeni ukori Izudinu Saračeviću, Nijazu Hušiću i Samiru Veladžiću, ali nisu još realizovani.

Trenutno je u Unsko-sanskom kantonu pat-pozicija. Jedno je sigurno, i jedna i druga struja ići će do kraja, do potpunog političkog eliminisanja drugih.

S tim u vezi veću batinu imaju iz struje centrala, ne samo zbog podrške Izetbegovića nego i zbog vlasti nad nadzornim i upravnim odborima preko kojih mogu lako “pošutati” pobunjene kadrove SDA i sa brojnih direktorskih mjesta. Ko se ne “prevrne” ponovo, morat će da leti.

 

Optužbe za sektašenje

No, najjače oružje kojim su već zaprijetili je zabrana kandidiranja u ime stranke, a to praktično znači nestanak sa političke scene. S druge strane, pobunjena struja, koja nema većinu u KO SDA USK-a, vjeruje da ima većinu u Skupštini stranke koja broji članstvo u stotinama, te ako budu zakazali sjednicu tog širokog tijela sa namjerom da očiste SDA USK-a od centrali lojalnih kadrova, za očekivati je da se tu i fizički potuku.

A situacija jeste toliko napeta. Jedni druge optužuju za sektašenje, spletke i dogovore sa kriminalcima. Prijeti se iznošenjem podataka o poticajima za maline, o ljubavnicima i ljubavnicima, a posljednje oko čega se prepiru je čak i to ko je podržao, a ko nije od SDA gey paradu pred Parlamentom u Sarajevu.

Nakon ove podjele u SDA, sad se u Krajini jasno vidi da su mnogi političari kupili portale, ili su njihovi vlasnici kroz familijarne veze, na FB grupama iznose jedni protiv drugih razne bedastoće, a zatim hakerskim upadima preotimaju grupu jedni od drugih. Tako pokušavaju i članove preoteti.

 

Premijer i policija

Iz Kamberovog tabora “centrala” smijenjeni ministar policije Senad Kljajić je na odlasku upozorio da su mu tražili da stopira istrage protiv pojedinaca iz SDA, a na to je Sead Kadić odgovorio da su to besmislice jer će upravo budući ministar iz SBB-a imati odriješene ruke. Iz Kamberovog tabora poručuju da su premijeru Izudinu Saračeviću dani na toj poziciji odbrojani. Nezvanično saznajemo da bi SDA Sanski Most u bilo kakvoj budućoj zajedničkoj SDA priči insistirala da smijenjeni ministar policije Senad Kljajić bude novi premijer USK-a.

(The Bosnia Times)

(7)This post has been seen 677 times.

SDA OPET ZAVADILA KRAJIŠNIKE: Oj Krajino Bakiru si teška, nije Fikret jedina ti greška!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-