SEĆANJE NA PERHANA: Danas se navršava 17 godina od smrti Davora Dujmovića

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”, ali i po ulogama u “Ocu na službenom putu”, i trećem TV serijalu “Top listi nadrealista”.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan, po ulozi u filmu “Dom za vešanje” Emira Kusturice.

Svoju prvu ulogu, Mirze u filmu “Otac na službenom putu”, istog reditelja, dobio je sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca Vlatka koji je tada radio na pijaci Markale.

“Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama Nada poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao”, pričao je Davor. U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Ovaj drugi je pitao Davorovog oca da li može da dođe na audiciju za film “Otac na službenom putu”.

On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice, “Dom za vešanje”, posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno. U tom periodu je izjavio: “Ono što donosi h****n ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal’, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću”.

Foto printskrin

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, na Alipašinom Polju, gde mu i danas žive otac, majka i sestra, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Posle završetka rata, Davor je otišao u Banju Luku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović. Iz Banja Luke preselio se u Sloveniju i to kod devojke s kojom je živeo poslednjih meseci života.

Foto printskrin

Slobodno vreme provodio je u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom. A, onda… 31. maja 1999. izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

Voleo je Roling Stonse, Stinga i Boba Marlija.

<iframe width=”624” height=”422” src=”https://www.youtube.com/embed/ku7IMf_5Kuw” frameborder=”0” allowfullscreen></iframe>

(23)This post has been seen 2124 times.

SEĆANJE NA PERHANA: Danas se navršava 17 godina od smrti Davora Dujmovića

| Magazin, Slider |
About The Author
-