Šeherzadu i Amira spojila teška bolest

Ljubav između Šeherzade (27) i Amira (28) Hodžića, mladih supružnika iz Cazina, rodila se prije četiri godine na neobičnom mjestu, na Odjelu za hemodijalizu Kantonalne bolnice u Bihaću. Amir je rođeni Cazinjanin, a Šeherzada iz Velike Kladuše, a oboje su bubrežni bolesnici i već godinama na tretman hemodijalize u bihaćku bolnicu putuju svaki treći dan u sedmici, pišu Nezavisne novine.

 

“Upoznali smo se i svidjeli jedno drugom. Prijateljstvo je trajalo godinu dana i preraslo u ljubav, tako da smo se vjenčali i već tri godine živimo u skladnom i sretnom braku”, kaže Šeherzada.

Ipak, život mladih supružnika opterećuje teška bolest i, kako kažu, ne ostavlja im puno vremena za realizaciju njihovih životnih planova.

“Ujutro krećemo na put u Bihać, a tretman hemodijalize traje po nekoliko sati. Nakon toga se umorni i iscrpljeni vraćamo kući i možete zamisliti kako izgleda takav život”, kažu Hodžići.

S obzirom na to da nemaju stalno zaposlenje, jedini izvor prihoda za njih dvoje je socijalna pomoć koju dobijaju, a pomažu im i njihove porodice. Mladi supružnici ističu da su sretni u braku i da im je najveća želja da imaju djecu, ali ove njihove životne nade otežava teška bolest.

Hodžići kažu da polažu velike nade u moguću transplantaciju bubrega, te da u posljednjih nekoliko godina vode aktivnosti oko humanitarnih akcija kojima nastoje da prikupe, ne tako mala, sredstva za operaciju.

“Već smo našli donora koji je spreman dati bubreg za mog supruga, a procjene su da je neophodno obezbijediti oko 40.000 eura kako bi se obavila operacija transplantacije u susjednoj Hrvatskoj”, kaže Šeherzada. Dodaje kako su njeni napori na pronalasku donora također ove godine dali rezultat, ali se naknadno ispostavilo da ne postoji podudarnost njihovih krvih grupa.

Ovi mladi ljudi kažu da su, i pored bolesti, puni nade i optimizma u bolje sutra i ne pristaju da ih se gleda kao osobe koje zaslužuju da ih neko sažaljeva.

“Nikada nismo dozvolili da nas pokolebaju životne nedaće. Padali smo u depresije i prolazili kroz teške situacije, ali smo iz njih uvijek izlazili jači. Najvažnije nam je da se volimo, da naš brak skladno funkcioniše i da smo podrška i oslonac jedno drugom”, ističu Hodžići.

 

Pomoć u liječenju

Svi koji žele da pomognu teško oboljelim supružnicima Amiru i Šeherzadi Hodžić u troškovima operacije i liječenja mogu to učiniti uplatom na žiro račun kod Rajfajzen banke broj: 1613000069424216.

Više informacija svi koji žele pomoći Hodžićima mogu dobiti na broj telefona 061/319202.

(225)This post has been seen 5281 times.

Šeherzadu i Amira spojila teška bolest

| Slider, Vijesti |
About The Author
-