Šešelj dolazi u Sarajevo… Hoće da prošeta gradom…

Vojislav Šešelj kojeg je Haški tribunal prošle sedmice oslobodio optužbi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u intervjuu za N1 najavio je dolazak u Sarajevo. On je poručio da mu niko ne može zabraniti dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Planirate li posjetiti Bosnu i Hercegovinu?

– Ja ću doći u Republiku Srpsku odmah poslije izbora u Srbiji. Imam namjeru da u skorije vrijeme obiđem cijelu Republiku Srpsku. Imam namjeru da se uključim u kampanju za lokalne izbore u Republici Srpskoj. Ali u najskorije vrijeme planiram da dođem u Sarajevo da se prošetam centrom grada, ulicom Vase Miskina – od stare crkve pa do Marijin Dvora, da obiđem Prvu gimnaziju gdje sam učio školu, da obiđem Pravni fakultet gdje sam studirao, Fakultet političkih nauka gdje sam radio, osnovnu školu na Grbavici koju sam završio. Dakle, cijeli jedan dan ja planiram da šetam po Sarajevu i meni niko ne može da zabrani ulazak ni u Republiku Srpsku ni u Federaciju Bosne i Hercegovine.

Rekli ste da ćete Republiku Srpsku posjetiti nakon izbora u Srbiji, a kada planirate dolazak u Sarajevo?

– U najskorije vrijeme, otprilike početkom maja.

Kako komentarišete stavove onih koji smatraju da vi ne biste trebali da dođete Bosnu i Hercegovinu?

– Šta bih ja njih komentarisao, neki komentarišu ovako, neki onako. To je njihovo privatno mišljenje, ali pravnog osnova nema nikakvog da me spriječe da dođem.

Šta mislite kako će vas dočekati vaše kolege sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu gdje ste radili?

– Pa to i mene sada interesuje, koji hoće, koji neće. Sa nekima jesam u kontaktu, ali neću da vam govorim sa kojim. Tu je uvijek bilo i dosta časnih ljudi na Fakultetu političkih nauka.

Da li ste regulisali pravo na penziju i hoćete li se bavit time po dolasku u Sarajevo?

– Ja sam već ostvario svoje pravo na penziju. Ja sam penzioner od 2012. godine. Naravno, nije bilo nikakvih problema za onaj dio radnog staža koji sam ostavio u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je napravljena afera oko mog radnog staža i prozivan je neki službenik Zavoda za osiguranje, ali to je bilo dvije godine nakon što sam ja već regulisao pravo na penziju. Nemam ništa neregulisano što se tiče statusnih pitanja u Sarajevu. Moja sestra i ja smo odlučili još 1995. godine da ne potražujemo stanarsko pravo na stan koji smo koristili na Grbavici. Smatrali smo da je to bio mali stan, dvosoban i da je tu naseljena sigurno neka sirotinja i nismo htjeli oko toga da pravimo neko pitanje. Nismo htjeli neku siromašnu porodicu da izbacujemo na ulicu.

Planirate li se u Republici Srpskoj sastati sa Miloradom Dodikom ili isključivo sa članovima vaše stranke?

– Prije svega ću sa rukovodiocima svoje Srpske radikalne stranke da se sastanem, a ako Dodik bude želio mogu i sa njim naravno, ako oni izraze želju i ako me pozovu naravno.

(17)This post has been seen 875 times.

Šešelj dolazi u Sarajevo… Hoće da prošeta gradom…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-