Sina tukao godinama, kćerku šišao nožem i držao u kokošinjcu

– Digao me i bacio na pod. Imao sam povredu na glavi. Umjesto da me odvede doktoru, tuširao me u hladnoj vodi, ispričao je na sudu zlostavljani dječak.

Kćerka je  u sudnici ispričala, da ih je otac držao kao pse na uzici.

– Govorio je mami da je glupača i kurva. Tukao ju je rukama i nogama u trbuh i po licu. Zbog toga sam se osjećala jadno. I prema meni je bio bezobrazan i tukao me uz psovke. Jedan do dva puta sedmično me zaključavao u prostoriju gdje je baka nekad živjela, a gdje sada držimo piliće. Dok je majka živjela s nama, tata se pravio fin, a kad je otišla jer više nije htjela tako živjeti, morala sam nam kuhati i spremati. I mog brata je tukao. Nismo imali ništa. Osjećala sam se grozno. Zanima vas što je bilo s mojom kosom? Tata je uzeo nož i odrezao je. Imala sam jako dugu kosu, a on je taj dan bio ljut. Razbijao je stvari po kući, kroz suze je opisala 13-godišnja učenica okolnosti odrastanja od 2012. do ljeta 2015. godine.

Zbog trogodišnjeg iživljavanja u porodici njen otac D. U. (39), automehaničar iz sjeveroistočne Hrvatske, nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu na deset mjeseci, zatvora uvjetno sa dvogodišnjim rokom kušnje, a prema stavu suda “takvom kriminalnom ponašanju pridonijelo je i ponašanje njegove, sad već bivše žene te majke njegove djece”.

Suživot s oba roditelja opisao je i sin zlostavljača. Jedini istinski oslonac bila mu je sestra. Za njega je taj period bio strašan.

– Kad tati ručak nije valjao, vikao je na mamu da ne zna kuhati i da je glupa pijandura. Psovao je i tukao je šakama. Znao ju je nogom gurnuti iz kuće da ne može unutra. Baka ga je smirivala pa je i nju znao zaključati u kuću i čupati za kosu. Prema meni je isto bio loš. Govorio mi je da sam majmun i konj te da ne znam ništa. Kad sam bio u sudu, nisam htio svjedočiti pa me otac istukao. Digao me i bacio na pod. Imao sam povredu na glavi. Umjesto da me odvede doktoru, tuširao me u hladnoj vodi – prisjetio se sa strahom 12-godišnji sinčić osuđenika.

Još dramatičnije bilo je svjedočanstvo majke dvoje zlostavljane djece, koja je pak po mišljenju suda pokazala pasivnost kad je djeci trebala zaštita.

– Sinu je govorio da je mutav i glup na mene. Tukao ga je čak i nekakvom strijelom. Budio ga je iz sna i bacao na pod. A jednom ga je ničim izazvan ručkom kišobrana udario u lijevo oko i uho, a onda i šakom u čelo. Zatvarao ga je sa sestrom u kokošinjac i u još jednu prostoriju starog dijela kuće te im psovao boga. Meni je govorio da sam pijandura. Svakodnevno me udarao šakom u glavu pa sam odlazila doktoru. Kćeri je prigovarao za kuhanje. Odvezao joj je psića kojeg je voljela – objasnila je detaljnije proživljenu agoniju bivša supruga osuđenog muškarca koji je, “kad je imao 14 godina stradao na bazenu i zadobio potres mozga pa je 22 dana proveo u komi”.

Sve te tvrdnje automehaničar je odbacio i ustvrdio da “nije kriv jer je bračna zajednica postala nepodnošljiva”.

– Supruga je prema meni bila agresivna. Razbijala je stvari i bacala ih po kući. Stavljala mi je nož pod vrat. U početku smo oboje konzumirali marihuanu, a propušio sam na njezinu inicijativu. Kad je bila raspoložena, dočekivala bi me s džointom, no nikad nismo pušili pred djecom. Ženu nisam tukao, ona je nasrtala na mene. Nisam je ni vrijeđao, a lani u januaru doznao sam da ne podmiruje obveze prema državi s obzirom na to da smo imali firmu. Tad je završila na deset dana u zatvoru, a u kući je bio toliki nered da smo djeca i ja dobili uši od prljavštine. Ja sam kuhao i govorili su da bolje kuham od mame, a njih sam učio ono što sam znao. Ali nisam ih prisiljavao, već su oni željeli naučiti da bi se osjećali korisni. Nisam negodovao na hranu jer je sve bilo prefino. Ma kakvo kažnjavanje i zatvaranje u kokošinjcu? Zbog ušiju kćeri sam odrezao kosu nožem. Nije je boljelo. Nismo mogli naći škare, ali svi su hvalili njezinu frizuru. Iako mi je Centar za socijalnu skrb u januaru 2015. povjerio na brigu djecu, puštao sam ih da odlaze majci, a kad su se vraćali od nje govorili su mi da je ‘mama mršava i da puši,  pravdao se osumnjičeni D. U.

(194)This post has been seen 1183 times.

Sina tukao godinama, kćerku šišao nožem i držao u kokošinjcu

| Slider, Šokantno |
About The Author
-