Situacija u Hitnoj pomoći Sarajevo: Bude li mi nešto djetetu ima da te zadavim tim slušalicama

Mnogi propusti Hitne medicinske pomoći dospiju u medije i imate priliku čitati o njima, a ovo su situacije iz naše zemlje za koje još niste čuli.

Kašnjenje, neodgovornost, nestručnost i nezainteresovanost za pacijenta bi bili dobar opis za situacije u kojima su se našle naše sagovornice.

“Prije godinu i tri mjeseca imala sam saobraćajnu nesreću gdje je momak u drugom vozilu udario u moje. Pri tom sam ispred svog vozila pokupila pješaka, a zatim udarila u zgradu. Ostala sam u besvjesnom stanju, zadobila teže povrede glave i potres mozga. Djevojka koja je bila u mom vozilu slomila je ruku“, kaže za “Source” Nejra Handžić.

Kako nam je ispričala, ona se ne sjeća šta se dalje dešavalo, ali prema izjavama očevidaca ležala je u besvesnom stanju skoro sat i po, iako je Dom zdravlja bio udaljen deset minuta od mjesta nesreće.

“Oko mene su ljudi zvali policiju i hitnu. Zvali su nekoliko puta, derali se, molili i psovali kako bi neko doživio ozbiljno i udostojio se doći. Policija je došla nakon 45 minuta, a hitna kao što sam i navela nakon cijelih sat i po. Mjesto nesreće je udaljeno od Doma zdravlja deset minuta. Šta da kažem? Hitna ne dolazi dok policija ne dođe, jer je danas bitnija materijalna šteta od života 21-godišnjakinje, koja leži i umire. Drugo objašnjenje nemam”, rekla nam je Nejra Handžić, koja kaže kako je sada ogorčena i razočarana u medicinsko osoblje.

“Sa svojih dvadeset dvije godine razočarana sam u te ljude i neodgovornost na poslu. Preće je popiti kafu, prošetati se hodnikom, usput se ispričati sa kolegom, pa tek onda doći i spasiti nečiji život. Nema veze, ako i ne spasite, nije niko vaš, vi ste se bar potrudili pa došli na mjesto nesreće, ponavljam udaljeno deset minuta, ali vam je trebalo sat i 30 minuta”, govori naša sagovornica.

Amela Grbo Fazlić još je jedna od razočaranih pacijenata, koji nemaju povjerenja u ljekare, niti u Hitnu medicinsku pomoć. Ova je 1. augusta ova godine došla u Hitnu pomoć Sarajevo da se požali na bol u oku.

“Tu noć mi je upalo nešto u oko, jedva noć izdržala i pred zoru dolazim u Hitnu pomoć u Sarajevu da se požalim, a od njih neće niko da mi priđe. Oko mi natečeno i suzi, a oni se odmiču od mene i kažu ovo je konjuktivitis. Nije nimalo prijatno kad vam medicinsko osoblje ne želi prići, samo su me poslali na KCUS“, kaže Amela Grbo Fazlić.

Na KCUS-u je utvrđeno da Amela nema konjuktivitis, nego da joj je krema Nivea Q10 oštetila rožnjaču.

“Krema mi je valjda došla u kontakt s okom, peckala me i ja valjda trljala oko. Mogli su mi i oni u Hitnoj to isprati, kao što su mi na KCUS-u uradili”, kaže naša sagovornica i dodaje:

“Ma niko mi u Hitnoj prišao nije. Ja ušla, kaže ‘Stanite tu’ (kod vrata), onda se one jedna s drugom dogovarale kako je to konjuktivitis i samo mi k'o u crtanom filmu iz daljine dali uputnicu ka KUM-u”, kaže Amela, te dodaje kako to nije jedini slučaj kada su je razočarali uposlenici ove ustanove, te kako je 1999. godine imala udes u kojem je slomila pršljen, te kako joj je tada skinuto svo zlato zbog RTG snimka koje joj nikada nije vraćeno.

Maida Grljević Pleho je imala trovanje prošle godine, kada je zbog malaksalosti i slabosti u tijelu odlučila da ode u Hitnu pomoć.

“Bila sam u hitnoj jer sam imala trovanje i krenula mama samnom, jer nisam mogla da hodam od bolova. Uđemo nas dvije u ambulantu i objašnjavamo šta je, da bi se doktorica počela da dere na mene i na mamu, kao što smo došle, što nismo u Dom zdravlja prvo otišle, a u Domu zdravlja možeš da crkneš dok te prozovu”, priča nam svoje neprijatno iskustvo Maida, te dodaje:

“Moja mama je inače saburli žena cijelog života bila do tog trenutka i tad je povisila glas na doktoricu i rekla joj ‘Bude li mi nešto djetetu ima da te zadavim tim slusalicama, da te bude stid i sram titule’. Naravno odmah su me primili. Moja mama moj spasilac”, ispričala nam je svoje iskustvo Maida Grljević Pleho.

Osim ovih, u glavnom gradu naše države dešavaju se i gori propusti Hitne pomoći Sarajevo o kojima se do sada nije pisalo, a jedan od njih je doživjela naša sagovornica Amanda Torbić. Kako kaže, zbog propusta Hitne pomoći Sarajevo, ostala je bez majke.

“Nažalost desilo se to u noći 29. na 30. januar 2013. godine. Mojoj mami je pozlilo i zvali smo hitnu jer mučnine i bolovi su bili nemogući. Istina, došli su u roku pola sata doktor i medicinska sestra, obavili su “kompletan” pregled, pritisak, EKG srca i sve što je trebalo. Mami su dali injekciju koja je sadržavala apaurin i još nešto, s obrazloženjem da će se uskoro smiriti, da je to na nervnoj bazi, pitajući nas da se nije nešto nasekirala i otisli su”, kaže Amanda Torbić iz Sarajeva za Source, te nastavlja:

“Bolovi i mučnine nisu prestali, mama je čak i kratkotrajno gubila svijest i ujutru se javila svojoj doktorici odmah po otvaranju ambulante. Ljekar opšte prakse je čitajući nalaz EKG-a vidio srčani udar i hitno su je poslali na Treću internu, ali nažalost kasno. Nepažnjom doktora iz Hitne službe moja mama je u noći pretrpila dva udara, treći u bolnici je bio tragičan i srce nije izdržalo”, govori nam Amanda.

Njena majka je preminula u pedeset trećoj godini života od srčanog udara.

(2656)This post has been seen 20655 times.

Situacija u Hitnoj pomoći Sarajevo: Bude li mi nešto djetetu ima da te zadavim tim slušalicama

| Slider, Vijesti |
About The Author
-