SMANJENJEM VODOSTAJA NASRED JEZERA IZVIRIO MINARE: Pogledajte šta se dogodilo ranije…

Smanjenje vodostaja brane Deriner na istoimenoj hidroelektrani u gradu Artvinu na krajnjem sjeveroistoku Turske stvorilo je nesvakidašnji i veoma zanimljiv prizor minareta koja viri iz jezera, a riječ je o džamiji koja je, zajedno sa selom Narlik, potopljena krajem 2012. godine kada je brana napunjena vodom, javlja Anadolu Agency (AA).

Izgradnja brane Deriner u kanjonu rijeke Ćorum započeta je 1988. godine, a punjenje vodom otvoreno je svečanošću upriličenom 12. 12. 2012. godine.

Riječ je o najvećoj nasipnoj brani u Tursko i šestoj u svijetu, čiji je nasip visok 249 metara. Branom je potopljeno nekoliko manjih sela, među kojima i pomenuto selo Narlik.

Maksimalna radna dubina brane je 392, a minimalna dubina je 348 metara. Vodostaj posljednjih dana iznosi 361 metar, što je iznad površine vode ostavilo nekoliko metara minareta potopljene džamije i dodatno pobudilo nostalgiju mještana nekada mirnog sela Narli.

Bivši mještanim sela Narli Muhlis Comert (68), koji sada živi u obližnjem gradiću Yusufeli, je u razgovoru sa novinarom AA istakao da su mještani Narlija emotivno vezani za svoj kraj i da ih je minaret na vodi dodatno podsjetio na sve lijepo što su imali u selu koje je potopljeno.

“Naše kuće. Džamije i mezarluci ostali su pod vodom. Ovo je veoma emotivan trenutak za nas. Snimcima želimo ovjekovječiti slike našeg minareta nasred jezera brane”, kazao je Comert.

(50)This post has been seen 1051 times.

SMANJENJEM VODOSTAJA NASRED JEZERA IZVIRIO MINARE: Pogledajte šta se dogodilo ranije…

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-