SMRTNA KAZNA: Nevjerovatna priča čovjeka osuđenog na smrt o posljednjim satima života

Kevin Cooper, 58-godišnji zatvorenik ispričao je svoju priču za Vice.

 

Trebao sam biti smaknut jednu minutu nakon ponoći 10. veljače 2004. godine. Ususret tom danu, preselio sam sam se u ćeliju u kojoj su me čuvari provjeravali svakih sat vremena  “da bi bili sigurni da sam u redu”. Bilo je jasno da su željeli biti sigurni da neću počiniti samoubojstvo, počinje svoju priču zatvorenik Kevin Cooper za Vice.

To je trajalo nekoliko dana, nastavlja Cooper, a onda su stvari polako počele biti intenzivnije. Probudio sam se usred noći, s lisicima na rukama, izveden sam iz ćelije i postavljen uza zid. Jedan od stražara počeo me fotografirati i rekao je kako su to moje posljednje fotografije koje će svijet vidjeti.

Jednog dana odveden sam u ured poručnice gdje me čekao doktor. Poručnica mi je rekla da podvučem rukave kako bi mogli vidjeti moje vene. U početku sam se opirao, pa je poručnica otišla i vratila se sa podvezom kojim je zavezala moju ruku, kako bi se vene istaknule.

Traženje vene

Nakon toga, nastavlja Cooper, ona i doktor krenuli su u svoj zadatak pronalaženja dobre vene na mojoj desnoj ruci. Isto to su napravili i na lijevoj ruci.

Tjedan dana nakon toga, odveden sam drugom doktoru na pregled. On je provjerio moj krvni tlak. Bio je visok.

Moji prijatelji su znali doći i provodili bi vrijeme samnom, kao i odvjetnici. Moji odvjetnici su dolazili k meni i govorili mi što su učinili da spase moj život, no ja im iskreno nisam vjerovao da mogu zaustaviti državu da me me usmrti, piše Cooper.

 

 

Omiljena knjiga

Prestao sam gledati TV i slušati radio. Umjesto toga, pročitao sam svoju omiljenu knjigu, možda i posljednji put: “Narodna povijest SAD-a”Howarda Zinna.

Cooper piše kako s obzirom na to da je bio odsjećen od medija, uopće nijeznao da se pojavio novi svjedok, čije su tvrdnje potencijalno mogle izmijeniti presudu u njegovu slučaju.

Zadnji dan

Tada je došao 9. veljače, moj zadnji dan.

Imao sam dosta posjetitelja, uključujući obitelj i prijatelje.

Oko 11 sati, Jeannie R. Sternberg, tada odvjetnica iz Habeas Corpus Resource Centra iz San Francisca, došla je u posjet i objašnjavala je kako i zašto. Rekla mi je da se država može žaliti na odluku Vrhovnom sudu

Lanci oko struka

U šest sati, rečeno nam je da posjet gotov. Odveli su me u stražnji dio sobe za posjete, stavili u kavez i rekli da skinem svu svoju dojeću. Pretražili su me, i dali još jedan set odjeće i obuće, te su mi stavili lance oko struka. Stražari su formirali dvije linije, ja sam bio u sredini te smo marširali iz sobe za posjete do vrata sobe za egzekuciju.

Tada sam shvatio da sam prolazio kroz ova vrata dva puta dnevno i nisam ni znao da je to ulazak u smrtnu komoru, piše Cooper.

Svakom minutom otkucavao mu je život

Kada su se vrata otvorila, ušli smo unutra i rekli su mi da je moje mjesto uza zid. Čuvari su napustili sobu. Sada je bilo malo preko šest i trideset i pogledao sam na veliki sat na zidu, znajući da sa svakom minutom moj život otkucava. Egzekutori su ušli u sobu, jedan je išao sve do mene, stao 15 centimetara od mog lica i pitao me hoće li biti problema kad mi skinu lisice. Tiho sam rekao ne, nema problema samnom.

Rečeno mi je da polako skinem odjeću i stanem u sredinu prostorije. Bilo je hladno pa sam počeo drhtati.

On je tada počeo pregledavati moje tijelo, gurnuo mi je svjetilju u usta. Pretraživao je moju kosu, rekao mi je da podignem p***s, te je sve pretraživao, piše Cooper. Rečeno mi je kako da podignem noge s poda i mičem s prstima, prvo na lijevom, onda na desnoj nozi. Rekli su mi da raširim svoje guzove i nagnem se, što sam i učinio, a on je uperio svjetiljku u moj rektum, nastavlja Cooper.

 

 

Činilo se kao cijela vječnost

Konačno, a činilo se kao cijela vječnost, pretraga je bila gotova. Dobio sam novu odjeću. Još jednom sam pogledao na sat, bilo je par minuta nakon sedam.

Smješten sam u kavez da čekam izvršenje.

Moja odvjetnica Jeannie Sternberg nazvala me na zatvorski telefon i rekla da se država žalila i da će me nazvati čim čuje odluku Vrhovnog suda.

Dok sam čekao, mom župniku je bilo dopušteno da bude u kavezu do mog.

Odjednom je zazvonio telefon

Oko osam sati i 17 minuta, niotkuda, zazvodio je telefon. Stražar koji je bio zadužen za telefon mi ga je predao, a na drugom kraju linije bila je Jeannie koja mi je rekla da je Vrhovni sud jednoglasno odlučio suspendirati egezkuciju.

Dao sam telefon nazad stražaru i rekao egzekutorima da neće raditi svoj posao ove noći.

Kevin Cooper je 58-godišnji zatvorenik državnog zatvora u San Quentinu u Kaliforniji. Bio je osuđen za četverostruku ubojstvo u Chino Hillsu u Kaliforniji 1983. Tvrdio je da je nevin i od tada traži pomilovanje. Prema njegovom odvjetniku Normanu Hileu, sve Cooperove žalbe su odbijene i jedini preostali način je podnijeti zahtjev za pomilovanje guverneru Jerryju Brownu.

(208)This post has been seen 1529 times.

SMRTNA KAZNA: Nevjerovatna priča čovjeka osuđenog na smrt o posljednjim satima života

| Foto/Video, Slider, Šokantno |
About The Author
-