ŠOK za sve pušače u BiH: Ovo im se neće svidjeti

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i na duhan za pušenje za 2017. godinu.

 

Članovi UO UIO, na sjednici u Mostaru, utvrdili su ovom odlukom da se nova minimalna i specifična akciza za cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2017. godine.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosit će 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 96,80 KM po kilogramu.

Upravni odbor UIO usvojio je danas i Odluku o utvrđuju količine dizel-goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća putarina za 2017. godinu.

Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila i to na određenu količinu koju odobri UO UIO na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.

 

Ova odluka primjenjivat će se od 1. januara 2017. godine, a za njenu provedbu zadužena je UIO koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvještaje o realizaciji.

(326)This post has been seen 4209 times.

ŠOK za sve pušače u BiH: Ovo im se neće svidjeti

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-