Šokantna činjenica o braku princa Filipa i kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta II i princ Filip u braku su 69 godina, ali svoju intimu dobro kriju. Ipak, nova serija Netfliksa “The Crown” podsjetila nas je na jednu zanimljivu činjenicu o kojoj se rijetko govori: kraljica i njen suprug princ su rođaci.

 

Zapravo, oni imaju zajedničkog čukundedu i čukunbabu – kraljicu Viktoriju i princa Alberta, koji su i sami bili prvi rođaci, piše “B92“.

Iako se to možda čini čudnim, nekada je to bila uobičajena praksa među članovima kraljevskih porodica, kada se vodilo računa o tome da se “plava krv” zadrži u uskom krugu, bez uplitanja stranaca.

Pored toga što su rođaci, kraljica Elizabeta II i princ Filip imaju i uzbudljivu ljubavnu priču.

Kada je kraljičin otac kralj Džordž VI posjetio Pomorski fakultet u Dartmutu 1939. poveo je svoju tada 13-godišnju kćerku.

Dok se kralj bavio ozbiljnim poslovima, kadet po imenu Filip Mauntbaten, treći Elizabetin rođak i grčki princ, imao je zadatak da buduću kraljicu upozna sa okolinom.

Elizabeta se odmah zaljubila u njega, a kasnije se povjerila spisateljici Beti Šo da im na početku nije bilo lako.

Imala sam 13 godina, a on 18. Bio je kadet i spremao se za odsustvo. Pridružio se mornarici na početku rata i samo povremeno sam ga viđala kad je dobijao odsustvo – mislim dva puta za tri godine. Onda su njegovi stric i strina lord i ledi Montbaten provodili vikende s nama u Vindzoru, a on je otišao na Pacifik i Daleki istok na dvije godine”, kaže kraljica.

Par se vjenčao 20. novembra 1947. i ostalo je historija.

(528)This post has been seen 6362 times.

Šokantna činjenica o braku princa Filipa i kraljice Elizabete II

| Slider, Vijesti |
About The Author
-