Spremate se za ljetovanje? Ovo su savjeti policije koje biste trebali poslušati

Centar javne bezbjednosti Banja Luka apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogena lica, koristeći nepažnju i odsustvo, otuđila ili ugorozila njihovu imovinu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Centar javne bezbjednosti Banja Luka savjetuje da ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovite policiju na besplatan broj telefona „122“ jer ćete time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknu izvršioca na djelu. Ne morate se predstavljati, poziv može da bude anoniman.

– Također, savjetujemo građane, da u vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu ili kući, preduzmete određene mjere i budete obazrivi. Ako izlazite na kratko iz stana, uvjek zaključavajte ulazna vrata svojih domova, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, i druge pogodne predmete. Preporučuje se takođe da ne spuštate roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima. Također ne ostavljajte ključeve u vozilima, bez obzira koliko kratko napuštate vozilo.

Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, a zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje.

Spriječavanje kriminala je odgovornost svih i zato uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana, kuće i parkirališta i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, odmah obavjestite policiju, kako bi pravovremeno spriječili izvršenje krivičnog djela ili zatekli izvršioca na licu mjesta.

(11)This post has been seen 975 times.

Spremate se za ljetovanje? Ovo su savjeti policije koje biste trebali poslušati

| Korisni savjeti, Slider |
About The Author
-