SRBI I HRVATI SU NASTALI OD BOŠNJAKA? Evo šta još kaže Ferid Muhić, filozof i lingvista iz Skoplja

Profesor dr Ferid Muhić, filozof i lingvista iz Skoplja, prvi predsjednik Zukorlićeve BANU, osnovane 2011. godine. tvrdi da su, vjerovali ili ne, Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka !?

 

On ima bogatu znanstvenu biografiju: diplomirao je filozofiju u Skoplju, doktorirao filologiju u Beogradu, fulbrajtovac i predavač na više zapadnih i maloazijskih sveučilišta. Objavio je pedesetak knjiga, imao je mnogo polemičkih nastupa po bosanskim medijima, a jedan od njegovih stavova je sljedeći:

– Do kraja 19. stoljeća nitko u Bosni nije bio Srbin i Hrvat, već pravoslavac i katolik. Veliki dio bosanskih Srba i Hrvata su Bošnjaci, koji su primili kršćanstvo. Ne postoji nijedan dokument o prisilnom prihvaćanju islama na Balkanu. To je uvijek bilo dobrovoljno, i to je veliki moralni čin i akt hrabrosti, jer se radi o radikalnom prekidu s dotadašnjim načinom života: nema više alkohola, svinjetine, valjalo we pet puta klanjati na dan, postiti, do 50. godine biti turski vojnik . Turci nisu tjerali kršćane u vojsku, jer se smatralo da je Božji grijeh siliti nekoga da gine za boga u koga ne vjeruje – tvrdi on i dodaje:

– Svi u Bosni moraju prihvatiti da su Bosanci, i to je tako i tu nema razgovora, jer svi govore bosanskim jezikom. Srpska i hrvatski jezik su samo istočna i zapadna varijanta bosanskog jezika, koji je standardiziran pravopisom oko 200 godina prije Vukovog rječnika. Nigdje se ne spominje, primjerice, odakle vode porijeklo Bošnjaci muslimani, već samo kaže da su tu odvajkada i da su nikli u Bosni s prvom travom.

Povodom srpske osporavanja i napada na bosanski jezik, on kaže da Bošnjaci moraju ispoljiti gnjev, a ne bijes: gnjev je moć, otvara oči, ispravlja nepravdu, vraća svijest i samopoštovanje. Treba kao Englezi, kada ih je napao Hitler, proliti krv, znoj i suze, ali obraniti svoje i našu Bosnu. Republika Srpska je najkrvavije komad zemlje na planetu i još ima u svom imenu odrednicu republika, to je čist državni atribut. To treba ukinuti tako što se neprestano mora vikati da je to genocidna tvorevina, dok sama, što rekao Avdo Sidran, ne otpadne kao sasušena krasta sa zdravog bosanskog tkiva.

U jednom od svojih izlaganja pozvao se na izlaganje nekog francuskog povjesničara Ernana iz 1882. godine na Sorboni, koji je navodno rekao da se nacionalna povijest pravi lažima, sve dok narod ne počne vjerovati da je to istina. Tako su radili Srbi, dopisao je Muhić tog Francuza.

 

Izvor: Večernje novosti

(86)This post has been seen 1491 times.

SRBI I HRVATI SU NASTALI OD BOŠNJAKA? Evo šta još kaže Ferid Muhić, filozof i lingvista iz Skoplja

| Bosna i Hercegovina, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-