Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio? Evo odgovora…

Organizatori puča u Turskoj planirali da optuže Recepa Tayyipa Erdogana i njegove saradnike za podržavanje terorizma i pregovore s Radničkom partijom Kurdistana.

To su javili turski mediji pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija, prenosi Russia Today.

Otkrivena je i zahtijev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade. On je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, koji je pritvoren nakon neuspelog državnog udara.

Da su pučisti uspjeli u nameri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga na temelju teze da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično djelo pomaganja naoružane terorističke organizacije, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, navodi izvor iz turskog tužilaštva za agenciju Anadolija.

Prema zahtijevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog “procesa rešavanja” kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama.

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obavještajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamijenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine.

Podsjetimo, vlast Erdogana smenila je nakon neuspjelog puča oko 50.000 ljudi. Kako je naveo Huriyet, velikom čistkom su obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, socijalnih pitanja, finansija, kao i kabinet premijera, obavještajna služba MIT i direktorat za vjerska pitanja.

Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsjednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Erdogan je sinoć proglasio tromjesečno vanredno stanje.

(4)This post has been seen 687 times.

Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio? Evo odgovora…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-