Šta je Tesla govorio o 21. vijeku: Svi će piti pročišćenu vodu, roboti će zamijeniti

Tesla je često govorio i o budućnosti i u New Yorku su ga često posjećivali novinari New York Timesa i Timea s kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. stoljeću

Ove godine bit će obilježena 160. godišnjica rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih izumitelja svih vremena. Iako je iza sebe ostavio ogroman broj izuma, Tesla je često promišljao i o budućnosti. Tokom 1930-ih njega su u hotelu “Governor Clinton” u New Yorku često posjećivali novinari New York Timesa i Timea s kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. stoljeću.

Nauka prioritet

Genijalni Tesla zamišljao je svijet u kojem će prioritet za čovječanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najciviliziranije zemlje na svijetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njegovom mišljenju, u ovom stoljeću taj će se prioritet promijeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na bojištu, a jednako tako će i otkrića novih naučna istina postati važnija od sukoba diplomata.

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada naučna otkrića i nove filozofske koncepte shvaćale kao vijesti, dok će po njemu političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a s naslovnica će vrištati slavna otkrića.

Prehrana i zdravlje

Prema kraju svog života, Tesla je imao i pomalo neobične teorije o onome kakva bi trebala biti optimalna ljudska prehrana. Sam je jedva jeo med i mlijeko u posljednjim danima, vjerujući da je to najčišći oblik hrane. Zbog takve prehrane je izgubio i na kilaži, što je doprinijelo zabludama da je spao na prosjački štap pred kraj života. Sam je izbjegavao meso, a predviđao je da će razni stimulansi poput kafe, čaja i duhana nestati – jer jednostavno će prestati biti atraktivni, dok će se alkohol i dalje konzumirati. U njegovoj prognozi je bilo i kako će biti dovoljno žita i žitnih proizvoda da se hrani cijeli svijet, čak i populacija Kine i Indije koje su bujale.

Roboti

Krajem 19. stoljeća počeo je raditi na robotici kad je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim je predviđanjima govorio da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti prepustiti robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. stoljeću zauzeti mjesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima ostaviti prostora da ostvaruju više životne ciljeve.

Zaštita okoliša

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), koju ćemo vidjeti kroz stotinjak godina, to se ostvarilo puno ranije. Tesla je govorio o higijeni i tjelesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi 2035. trebalo američkom predsjedniku biti puno važnije od ministarstva za ratovanje (odbranu). Govorio je tada kako će djeci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije. Opskrba vodom puno će se bolje nadzirati, a prema Tesli – samo će luđaci piti nesteriliziranu vodu.

 

(269)This post has been seen 1635 times.

Šta je Tesla govorio o 21. vijeku: Svi će piti pročišćenu vodu, roboti će zamijeniti

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-