Šta se desi kada godinu dana ne jedete meso? Ovih sedam stvari…

Na svijetu se nalazi oko 375 miliona vegetarijanaca, a dok neki uživaju u mesu svakodnevno, više je onih koji mesni obrok jedu do tri puta sedmično. 

 

To su otprilike i zdravstvene preporuke, a pregled brojnih studija otkriva što se događa u organizmu ako se čovjek na godinu dana odrekne mesa. Osim toga, ekolozi savjetuju smanjenje potrošnje mesa ne samo zbog zdravstvenih dobrobiti, već i zbog smanjivanja vlastitog udjela u klimatskim promjenama na koje mesna industrija višestruko utiče.

1. Gubitak tjelesne težine 

Ako se odrekne mesa, čovjek će u prosjeku izgubiti oko 4,5 kilograma u godini dana, tvrde naučnici sa Sveučilišta Medicine Washington. Oni su pregledali 15-ak studija na tu temu te dokazali da prehrana koja se temelji na konzumaciji povrća čak i bez brojanja kalorija ili pojačavanja tjelesne aktivnosti doprinosi mršavljenju. Druga studija na budističkim redovnicima je otkrila kako vegetarijanstvo dokazano smanjuje BMI čovjeka (indeks tjelesne težine).

2. Niži rizik od srčanih bolesti 

U globalu, vegetarijanci znatno rjeđe boluju od srčanih tegoba, a u praviliu imaju niži kolesterol te razine krvnog pritiska.

3. Niži rizik od dijabetesa 

Opsežna je studija pokazala da ljudi koji redovito jedu meso imaju 29 posto veći rizik nastanka dijabetesa tipa 2 nego vegetarijanci.

4. I raka… 

Svjetska zdravstena organizacija klasificira prerađeno meso kao kancerogeno, što znači da se razne slanine, salame i kobase nalaze u istoj kategoriji sa gamma zračenjem i pušenjem.

 

5. Promjena u sastavu probavnih bakterija 

Istraživanje Sveučilišta New York je pokazalo kako vegetarijanci imaju veći udio prijateljskih bakterija u probavnom sistemu za razliku od ljubiteljia mesa.

6. Bolji osjećaj nakon vježbanja 

Ako vas mišići bole nakon vježbanja, mogući je razlog taj što su veliki ljubitelji mesa često na visokoproteinskoj prehrani, koja vodi gomilanju štetnih produkta metabolizma. To može rezultirati bolovima i sporijem oporavku mišića.

7. Općenito više elana 

Milijarder Richard Branson tvrdi kako se nakon odricanja od mesa osjeća zdravije, privlačnije i aktivnije. S time se slažu brojni profesionalni sportaši, poput maratonca Matta Fraziera.

 

(91)This post has been seen 1767 times.

Šta se desi kada godinu dana ne jedete meso? Ovih sedam stvari…

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-