ŠTA SE DOGODILO ZA DRAMATIČAN PREOKRET: Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministru obrane, Sergeju Šojguu, da počne s povlačenjem ruskih snaga iz Sirije. Ističe kako će Rusija zadržati određen broj svojih vojnika na prostoru vojnih baza u luci Tartus i Khmeimim južno od Latakije, kako bi nadzirali aktualni mirovni proces u Siriji.

 

“Smatram da su ciljevi koje je odredilo ministarstvo obrane generalno ostvareni. Stoga naređujem početak povlačenja glavnog dijela naše vojne skupine s teritorija Sirijske Arapske Republike, počevši od sutra”, rekao je Putin za vrijeme izvanrednog sastanaka s ministrom obrane Šojguom i ministrom vanjskih poslova Lavrovom.

Nadalje, ističe se kako su večeras telefonski razgovarali Vladimir Putin i sirijski predsjednik Bashar al-Assad na inicijativu ruskog predsjednika.

Sirijski predsjednik Assad pohvalio je “profesionalizam, hrabrost i herojstvo” ruskih vojnika u Siriji ističući kako su njihove zračne snage temeljito preokrenule situaciju po pitanju borbe protiv terorista. Također je poručio kako je njegova Vlada spremna sudjelovati u mirovnom procesu u Ženevi.

Podsjetimo, Rusija je pokrenula svoju vojnu kampanju protiv terorista u Siriji 30. rujna prošle godine. Od onda su izveli velik broj zračnih napada na položaje terorista kao što su pripadnici ISIL-a i Al-Nusra Fronta, znatno slabeći njihov utjecaj u Siriji. U konačnici, prije desetak dana, postignut je mirovni sporazum između SAD-a i Rusije kojime su prekinuti sukobi između sirijske vojske i opozicijskih boraca, no mirovni sporazum ne obuhvaća terorističke skupine protiv kojih se rat nastavlja.

Rusija je očito vrlo sigurna u aktualni sporazum postignut sa SAD-om kada je odlučila povući svoje snage iz Sirije. Očito je kako je diplomacija iza kulisa zadnjih dana bila intenzivna. Mnogi detalji će sigurno postati poznati uskoro.

 

 

(Advance.hr)

(42)



This post has been seen 823 times.

ŠTA SE DOGODILO ZA DRAMATIČAN PREOKRET: Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-