STARO SARAJEVO: Znate li koliko je 1913. godine bilo registrovanih vozila u Sarajevu?

Euforija automobilizma nije zaobišla ni Sarajevo. Samo 16 godina nakon sklapanja prvog automobila 1886. u Njemačkoj, jedna od ovih “zanimljivih mašina” našla se na ulicama grada. Početkom jula 1902. godine “Sarajevski list” najavio je dolazak prvih automobila u grad, govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Svečana kolona

Dolazak tih automobila vezan je za utrku od Pariza do Beča. Po završetku, pet automobila krenulo je ka Bosni. Išli su od Bosanske Gradiške preko Jajca do Sarajeva. Ostalo je zabilježeno da se jedan od automobila skotrljao u 15 metara dubok hendek, a vozač je teže povrijeđen. Kolona je prvo stigla na Ilidžu, gdje su noćili i odmorili se.

– U utorak, 9. jula, svečana kolona postrojila se i krenula prema gradu. Na čelu su jahali žandari na konjima, iza njih je u kočiji bio policijski komesar, a zatim četiri auta. Dok su prolazili kroz Sarajevsko polje plijenili su pažnju seljaka, koji su ostavljali alatke i u čudu to posmatrali. Grad je kolonu dočekao u svečanom ruhu. Ljudi su se već od 8 ujutro okupljali duž Apelovog keja, današnje Obale Kulina bana. Delegaciju su ispred Vijećnice dočekali gradonačelnik Nezir ef. Škaljić i francuski konzul. Prijem je organiziran u Vijećnici, nakon čega su zajedno obišli stari dio grada – pojašnjava Garibija.

Asfaltiranje ulica

Vidjevši potencijal nadolazeće automobilske industrije, gradonačelnik Škaljić je već 1905. donio propise o tome kuda i kako se automobili smiju kretati te je počeo asfaltiranje ulica. Iste godine u grad je stigao kapetan Volf (Wolf) sa svojim automobilom. Želio se okušati u poslu poštanskog saobraćaja, a ostao je zapamćen kao prvi vozač. Sarajlije je groznica automobilizma brzo obuzela tako da je u gradu 1913. bilo 80 registriranih automobila.

Sejo Alihodžić vozio u Formuli 2

– Sarajevo se sredinom 20. stoljeća razvilo u automobilski industrijski centar, kada je izgrađena Tvornica automobila Sarajevo (TAS). Ljubav Sarajlija prema autima i brzini vidi se i kroz primjer Seje Alihodžića, jugoslavenskog reli prvaka. Bio je vozač bez premca i pobjeđivao na svim takmičenjima. Njegov talent primijetili su i u Formuli 2 pa je ostao zapamćen kao prvi i jedini Sarajlija koji je učestvovao na ovom prestižnom takmičenju – navodi Garibija.

(16)This post has been seen 959 times.

STARO SARAJEVO: Znate li koliko je 1913. godine bilo registrovanih vozila u Sarajevu?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-