Stipe Mesić odbrusio Kolindi Grabar-Kitarović: BiH je prva domovina bh. Hrvatima!

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu manjina, već da je BiH njihova druga domovina.

 

 

– BiH je specifična država, nastala u specifičnim okolnostima… Da nije bilo tog zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog prijateljstva, temeljem međudržavnog ugovora, nikada se tako brzo ne bi stekli uvjeti za Dejtonski sporazum – izjavila je hrvatska predsjednica.

 

S druge strane, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ne misli da je Hrvatima u Bosni i Hercegovini ta zemlja druga domovina. Mesić je u komentaru za novinsku agenciju Patria izjavio da je BiH prva domovina bh. Hrvata, a Sarajevo njihov glavni grad.

 

– Uvijek sam polazio od toga da je Hrvatima u BiH njihova domovina Bosna i Hercegovina, da s druga dva naroda moraju koordinirati i kreirati zakonsku regulativu, a Hrvatska mora pomoći kako svim Hrvatima izvan domovine tako i ovima u BiH – rekao je Mesić za Patriju.

 

Bivši predsjednik Hrvatske ističe kako takav stav, kada je riječ o odnosu prema BiH, očekuje i od Srbije.

 

Iz Srbije govore: ”Mi smo za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali u svemu podržavamo Milorad Dodika”, a Milorad Dodik ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Pa, koja je politika Beograda? – rekao je Mesić.

 

Mesić smatra i to da ko imalo razumije prilike na jugoistoku Evrope, a i u Evropi, mora znati, kako kaže, da je arhitektura Evrope završena i da nema promjena granica te da u tom smislu moraju biti definirane i politike u zemljama na jugoistoku Evrope.

 

– Posljednje granice koje se utvrđuju su granice između Kosova i susjednih država, i to je posljednje što se markira – rekao je Mesić, dodajući da što se prije to shvati, svima u regionu će biti bolje.

Izvor: bhdijaspora.net

(1060)This post has been seen 668 times.

Stipe Mesić odbrusio Kolindi Grabar-Kitarović: BiH je prva domovina bh. Hrvatima!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-