Što ako… sjednete na javni WC, podijelite sladoled ili pijete iz prljave čaše?

Godišnji odmori period su kada moramo izaći iz udobnosti doma. Tada moramo izaći iz svoje zone udubnosti i suočiti se s izazovima poput prljavih javnih WC-a, nedovoljno opranog suđa u kafićima i dijeljenja sladoleda s drugima. Postoje li ozbiljne posljedice od kojih moramo strahovati?

 

Nažalost, mjesta koja posjećujemo tokom godišnjih odmora neće uvijek biti savršeno dezinfikovana, a morat ćemo se pomiriti s bakterijama, prljavštinom, pa čak i neugodnim mirisima. Svi od toga pomalo strahujemo, svako ima kap koja će preliti čašu… Trebamo li paničariti ako se opustimo previše? Pitali smo doktoricu Jasminku Nedić za mišljenje što nam se može dogoditi ako sjednemo na prljavi i javni WC, podijelimo sladoled s voljenom osobom i pijemo iz loše oprane čaše u kafiću, piše “Ordinacija“…

 

Šta ako… sjednemo na prljavi WC?

 

Prljave javne WC-e niko ne želi posjetiti, a kamoli sjesti na takvu WC školjku, no ponekad se jednostavno mora jer viša sila ne pita. Iako su rijetki oni koji će zaista sjesti na zahodsku dasku, zanima nas šta će se dogoditi ako dođe do blagog kontakta kože s hladnom plastikom?

 

Istina, na školjci se mogu pronaći ostaci fekalija koji su pogodno tlo za razvoj mikroorganizama, ali nije sve toliko crno kao što zamišljamo. Pogotovo kada se radi o spolno prenosivim bolestima. Naime, prijenosnici spolnih bolesti teško preživljavaju van tijela, što znači da – ako nemamo otvorenu ranu vjerojatno se neće ni ništa bitno dogoditi jer preko kože, bakterije teško prodiru u organizam.

 

Najgori scenario zapravo se događa u našoj glavi. Osjećat ćemo se prljavo, nelagodno i biti prestrašeni.

 

SAVJET PLUS:

 

Važno je samo dobro oprati ruke prije i poslije.

 

Šta ako… podijelimo sladoled s voljenom osobom?

 

Vani su nesnosne vrućine, odlučili ste se rashladiti sladoledom, a osim sunca, i vaš dragi ili draga želi vam ukrasti dio osvježenja. Suncu ne možete zabraniti da vam sladoled pretvori u tekućinu, ali imate li zdravstvenih razloga odbiti dragog ili dragu ili ćete jednostavno ispasti škrti?

 

Iako se ne radi o najhigijenskijem rješenju, neće biti ozbiljnih posljedica ako se radi o zdravoj osobi koja nema nikakvih otvorenih rana u ustima. Naime, u ustima je uvijek toplo i vlažno i zbog toga se ona mogu pretvoriti u pravi mali rasadnik bakterija. Ako sumnjamo u drugu osobu, ovo možda i nije najbolji način za zajedničko snižavanje temperature.

 

SAVJET PLUS:

 

Za nepopravljive romantike i srodne duše koje sve dijele ne bi bilo loše uzeti kašičice i njima grabiti sladoled.

 

Šta ako… pijemo iz prljave čaše u kafiću?

 

Sjeli ste u kafić, naručili i vaše piće konačno stiže. Spremate se uzeti gutljaj, ali onda vidite da suđe nije najbolje oprano. Umjesto da tražite novu čašu, mislite šta je najgore što mi se može dogoditi? U pravu ste, malo se toga može dogoditi, a najvjerovatnije je da će sve proći bez nekih većih posljedica, a za one najveće hipohondre među nama donosimo i drugu stranu priče. Najgori scenario nas može dovesti do gljivičnih infekcija i eventualno lakše crijevne tegobe u vidu proljeva. Jednostavno uživajte u svom piću i ne brinite previše.

 

SAVJET PLUS:

 

Ukoliko sumnjate u higijenske uslove ugostiteljskog objekta, naručite piće koje možete konzumirati direktno iz bočice. Možda nećete izgledati kao dama, ali barem vam prljavo posuđe više neće stvarati problem.

(91)This post has been seen 3141 times.

Što ako… sjednete na javni WC, podijelite sladoled ili pijete iz prljave čaše?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-