STRAH VAS JE PITBULA I ROTVAJLERA? Moglo bi vas iznenaditi koja pasmina najčešće grize ljude

Kad pročitate da je neku osobu ugrizao pas, mnogi pomisle na “uobičajene sumnjivce”, dakle neke od pasmina koje percipiramo kao agresivne. Međutim, kao što mnogi vlasnici pasa znaju, neodgojeni i zanemareni pas je onaj koji će vas najvjerojatnije napasti, a ne nužno onaj koji djeluje najopasnije.

Stoga se neki možda i neće iznenaditi kad pročitaju koja pasmina će najvjerovatnije napasti osobu. Sudeći prema osiguravajućoj kući za ljubimce Animal Friends, riječ je o labradoru, omiljenom i zaigranom ljubimcu kojeg bi poželjela svaka porodica. Iza njih su njemački ovčar, bull terijeri i škotski ovčari. Naravno, jedan od razloga zašto je više ugriza labradora je i činjenica da su oni prilično popularan odabir za kućnog ljubimca – budući da ih je toliko puno i veće su šanse da će ugristi nekoga.

U istraživanju koje je provela ta kuća, a prenio Independent, navodi se i da su najčešće žrtve psećih napada poštari i različiti dostavljači, tako potvrđujući stari klišej nebrojenih filmova i skečeva. Osim toga, muškarci će češće biti meta napada nego žene, piše “Jutarnji“…

Psiholog za životinje, dr. Roger Mugford, dao je nekoliko savjeta za poštare, ali i sve druge zainteresovane osobe o tome kako izbjeći napade:

“Čim se prije sprijateljite s psom, to bolje. Ako poštar i pas dobro započnu odnos, bit će prijatelji do kraja života. Psi jako dobro ‘prokuže’ ljude”,kaže Mugford koji je također potvrdio da psi itekako osjete ako je osoba preplašena.

“Vrlo je istinito da psi mogu “nanjušiti strah”. Način na koji se krećemo i način na koji mislimo “iskomunicira” se psu govorom tijela.”

Mugford je objasnio i zašto su muškarci češće meta napada:

“Veće su šanse da će muškarci biti agresivniji i braniti se, što može pogoršati stvari i razjariti psa. Štaviše, čudo je da nemamo više ugriza s obzirom na to da psi na porodicu s kojom žive gledaju kao na svoj čopor koji moraju štititi”, zaključio je Mugford.

(3)This post has been seen 577 times.

STRAH VAS JE PITBULA I ROTVAJLERA? Moglo bi vas iznenaditi koja pasmina najčešće grize ljude

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-