STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Prijeti nam katastrofalni potres, primjećena povećana seizmička aktivnost…

Već izvjesno vreme svijet, pa i Balkan, je u period povećane seizmičke aktivnosti, pa se može očekivati da se aktivnost svih seizmogenih zona vidno poveća, tvrde stručnjaci. Naime, u zoni Mediterana, afrička ploča se podvlači pod euroazijsku ploču, ujedno izdižući postepeno dno Mediterana, Apenine i Dinaride i istovremeno potiskujući italijansko kopno prema hrvatskoj obali brzinom oko četiri milimetra godišnje.

U tom kontekstu Balkan je jedna od mnogih zona na našoj planeti sa intenzivnom seizmičnošću. Potresi koji nastaju u zonama primarne seizmičnosti rezultat su naglog rasterećenja naponskih stanja koja se godinama i decenijama akumuliraju u stjenskoj masi prilikom sporog klizanja afričke ploče pod eoroazijsku ploču. Budući da postoji veliki rasjed Zemljine kore, koji od Himalaja preko Irana, Turske i Grčke prelazi preko našeg teritorija, razumljiva je tektonska aktivnost ovih prostora.

Recimo, seizmografi tvrde da u sljedećih 50 godina na području BiH mogu sočekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Mercallijeve skale, znači s mogućim oštećenjima kuća. Prošlogodišnji izvještaj o riziku od prirodnih katastrofa u svijetu, koje je objavio Odjel UN zadužen za životnu sredinu i ljudsku sigurnost, je obuhvatilo 173 zemlje, a Italija u kojoj se desio potres ima indeks 4,88. Međutim, BiH i Srbija su, prema ovom istraživanju, s indeksom 6,42, odnosno 7,53 rizičnije od Italije.

Na Starom kontinentu poprilično “opasne” su još Rumunija (6,61), Grčka (7,36), Holandija (8,76) i Albanija (10,01). ­ Uvijek postoji mogućnost zemljotresa ­ upozoravju stručnjaci. Ipak, precizno predviđanje potresa je nemoguće, i nema nikakvog razloga za paniku.

(274)This post has been seen 6231 times.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Prijeti nam katastrofalni potres, primjećena povećana seizmička aktivnost…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-