“Sudski policajci su pušili u kombiju i puhali dim Zijadu Turkoviću u lice, a kad se požalio dobio je batine”

Source.ba portal dobio je nezvaničnu informaciju da su sudski policajci pretukli Zijada Turkovića, a da je nepoznata osoba bacila eksplozivnu napravu ispred kuće njegove supruge Šejle Turković. Ove informacije potvrdio nam je Turkovićev advokat Ifet Feraget.

Prema njegovim riječima, Turković je pretučen 18. aprila ove godine pri povratku sa suđenja u Sarajevu u KPZ Zenica.

“On je ranije od mene tražio da mu pomognem da mu se obezbijedi zaštita jer sudski policajci postupaju proizvoljno, a ne u skladu sa zakonom. Njemu se nanosi bol i duševne patnje zbog čega nije u stanju da prati suđenje. Sudski policajci su 18. aprila pušili u kombiju i puhali dim direktno njemu u lice, nakon što se Turković požalio, dobio je batine, između ostalog, i jedan jak udarac u glavu. Nakon toga mu nije omogućena ljekarska pomoć”, kazao je Feraget za Source.ba.

Pritužba koju je uputio sam Turković, proslijeđena je glavnom komandiru Sudske policije FBiH Edinu Vehaboviću. Feraget nije siguran da li je pokrenuta interna istraga zbog navedenog slučaja jer još uvijek nije dobio odgovor od Vehabovića.

“On odbija dolaziti na suđenje jer je traumatiziran i jer se boji osvete. Povezanost njegovog slučaja sa slučajem koji se vodi pred Sudom BiH mu daje za pravo da neko ima namjeru da mu se osveti ili da ga likvidira”, ističe advokat. 

Feraget kaže da je od Šejle Turković dobio informaciju da je u noći sa 22. na 23. aprila ove godine dobio informaciju da je na njenu kuću bačena bomba.

“To je očigledno pritisak na njegovu porodicu. Slučaj je prijavljen policiji, ali  koliko znam još nije bilo nikakve reakcije. Mogu pretpostaviti da je sve povezano sa slučajem Radončič jer mi je i Turković rekao da su pojedini pripadnici Sudske policije koje je on prepoznao na određen način bili involvirani i povezani sa licima koji su bili akteri suđenja koje je trajalo do 2011. do 2015. godine pred Sudom BiH. Očigledno se radi o sukobu interesa i trebalo bi povesti računa koji policajci mogu dolaziti u dodir s Turkovićem kako cijela situacija ne bi eskalirala na način da ti pripadnici postanu nečija produžena ruka”, kaže Ifet Feraget. 

Prema njegovim riječima, Šejla Turković ima određena saznanja o tome ko je bacio bombu, ali ne žele o tome spekulisati do završetka istrage.

Zijad Turković je pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina zbog organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom droge, pljačkom Cargo centra Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, pokušaja ubistva Anesa Kurbegovića, izazivanja opće opasnosti, pripremanja ubistva Nasera i Elvisa Keljmendija, ubistva Mithata Mekića i njegove nevjenčane supruge Lucie Salas Cortes, te Maria Tolića i Wernera Ajdarija, kao i iznudu dionica Fabrike čarapa Ključ i pranje novca.

(20)This post has been seen 779 times.

“Sudski policajci su pušili u kombiju i puhali dim Zijadu Turkoviću u lice, a kad se požalio dobio je batine”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-