SVEČANI GOVOR BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Pohvalite me moja medna usta, od kada SDA pobjeđuje zemlja osta pusta!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je na svečanoj sjednici Glavnog odbora stranke, u povodu obilježavanja 26. godišnjice te stranke, kazao da se radi u teškim okolnostima, te da je za četvrt vijeka Bosna i Hercegovina prešla historijski put vrijedan stotinu godina.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je na svečanoj sjednici Glavnog odbora stranke, u povodu obilježavanja 26. godišnjice te stranke, kazao da se radi u teškim okolnostima, te da je za četvrt vijeka Bosna i Hercegovina prešla historijski put vrijedan stotinu godina.

Prema njegovim riječima, SDA je definitivno bila kičma, motor svih tih pozitivnih procesa, od organizacije odbrane, otvaranja demokratskih procesa prije rata, postratnih reformi, ujedinjavanja zemlje…

Izetbegović na godišnjici SDA: BiH će biti prosperitetna zemlja ravnopravnih građana (FOTO)

– Sve bi to trebalo ići puno brže, ali treba pogledati kakav je odnos snaga. Nastavaljaju se otpori ujedinavanju BiH, otpori njenom evroatlantskom putu, vrlo snažni i da nije SDA ne znam kako bi to sve uopšte išlo i kako bi to sve završilo – kazao je Izetbegović.

Dodao je da „što je jača SDA, to je veća šansa da se ti procesi ubrzaju“.

Izetbegovićev govor sa jutrošnje sjednice Glavnog odbora SDA prenosimo u cijelosti:

-Na današnju proslavu sjenku sjete baca skori odlazak našeg Huseina Smajlovića, člana Predsjedništva SDA, najomiljenijeg i najuspješnijeg načelnika i gradonačelnika postdejtonske Bosne i Hercegovine. Neka je rahmet njegovoj dobroj bosanskoj duši, i neka je trajno sjećanje na sve što je učinio za svoj narod, za svoju zemlju i za grad Zenicu!

Husein je otišao, ali imat će ko nastaviti njegovim ispravnim putem i na njegov odlučan način. SDA ima potrebnu koncentraciju sposobnih, predanih i iskusnih kadrova koji mogu ovu zemlju i naciju konačno izvesti iz stanja tinjajućeg postratnog konflikta, reformskog i ekonomskog zastoja i letargije. Samo SDA posjeduje tu kritičnu masu kadrova, znanja, iskustva i posvećenosti. SDA je po tome, ali i po mnogočemu drugome posebna stranka. Prvoosnovana, i prva u svim liderskim procesima, od 26. maja 1990 do  ovog današnjeg, 2016. To je tako već 26 godina, i to će tako ostati. Niko ne može preuzeti misiju SDA, niko neće završiti naš posao. Neki će  pomagati, neki će odmagati, ali samo mi možemo dovršiti ono što smo prije četvrt vijeka počeli.

 

Toga moramo biti svjesni, i na to moramo biti ponosni!

Ovdašnju političku scenu čine raznovrsne političke snage i stranke, različitih, često suprotstavljenih vizija i namjera. Neke otvoreno prizivaju raspad Bosne i Hercegovine i čine sve da je zaustave na njenom putu oporavka, neke to čine na manje transparentan način. Nekima je svejedno, brinu samo za svoju etničku grupu. Nekima nije svejedno, ali brinu samo za svoju političku poziciju, spremni su napraviti nered kako bi politički profitirali. Neke su zaista patriotske i valjano usmjerene, ali nemaju dovoljno snage i kadrova. U takvom stanju odnosa i omjeru snaga nije lako postizati napredak.

 

SDA treba više unutarstranačke discipline

Nosimo teško breme nedovršene tranzicije, nedovršenog rata koji neki kane dovršiti političkim sredstvima, nedovršenog i nesavršenog dejtonskog državnog uređenja koje mnogi, ne bez razloga, porede sa luđačkom košuljom. Nije lako, ali SDA koja je u proteklih 26 godina napravila put vrijedan čitavog stoljeća, polako ali sigurno taj napredak postiže.

U ovakvoj konstelaciji odnosa rukovodstvo SDA uspijeva napraviti i održati koalicije, definisati realan presjek zajedničkih interesa u mnogome suprostavljenih strana, i zemlju voditi u pravom smjeru. Korak po korak, ali uvijek naprijed – kako je to često ponavljao rahmetli predsjednik Tihić.

Snažna unutarnja kohezija i stabilnost SDA je preduslov za stvaranje čvrstog bošnjačkog bloka. Čvrst bošnjački blok je preduslov za uspostavu zdrave koalicije sa hrvatskim strankama. A sve ovo prethodno je neophodno za uspješnu koaliciju sa srpskim strankama. Naravno, vrijedi i obratno – eventualne pukotine u SDA otvaraju pukotine u bošnjačkom bloku, i tako dalje, i naviše,  pobrojanim slijedom. I mogu dovesti do novih kriza i zastoja. Zato će morati biti više discipline u SDA, manje ćemo tolerisati sebične izlete pojedinaca.

Naravno, konstruktivna kritika bazirana na istini je uvijek dobrodošla. Ali destruktivni napadi na SDA bazirani na neistinama koje plasira opozicija, ili kršenje statuta, nepoštivanje pravila, procedura i stranačke hijerarhije neće se moći tolerisati.

Kadrovi SDA su okosnica vlasti na svim nivoima vlasti u državi Bosni i Hercegovini, od većine opštinskih načelnika, preko većine kantonalnih premijera, direktora bitnih javnih preduzeća, premijera Federalne vlade, Predsjedavajućeg Vijeća ministara, člana Predsjedništva BiH. Svi radimo u složenim okolnostima, i svi doprinosimo stabilnosti i napretku u segmentu vlastite odgovornosti.

Predsjedništvo BiH igra lidersku ulogu u Bosni i Hercegovini, smirujuću u regionu i zapaženu na evropskom i  globalnom planu. Radimo to u složenim okolnostima ratova, izbjegličke krize, jačanja nasilnog ekstremizma, islamofobije, jačanja radikalne desnice, slabljenja euroentuzijazma, pogoršanja odnosa i pojave novih nervoza u regionu. Izjava Predsjedništva BiH o opredijeljenosti BiH integrisanju u Evropsku uniju je označila kraj zastoja BiH na njenom evropskom putu. Predsjedništvo održava redovne mjesečne sastanke sa predsjednicima koalicionih stranaka i kolegijem Vijeća ministara, na kojima se donose najbitnije odluke za državu. Održavamo intenzivne kontakte sa liderima u regionu – tokom vikenda ćemo biti domaćini  samita svih lidera regiona u okviru procesa Brdo-Brijuni. Aktivni smo u radu međunarodnih organizacija: na moj prijedlog je OIC donio odluku o formiranju Kontakt grupe za Evropu koja će  pružiti institucionalnu podršku  muslimanima u Evropi, uključujući i Bošnjake.

Predsjedništvo BiH je kolektivni organ, ali svaki član Predsjedništva može individualno upućivati apelacije Ustavnom sudu BiH. Ja sam to u više navrata, poput mojih prethodnika Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, uspješno i učinio. Mojom posljednjom apelacijom ukinut je diskriminirajući datum i način proslave Dana Republike Srpske. Ova odluka Ustavnog suda izazvala je bučne i nervozne reakcije u RS, ali buke i galame su prolazne, a  odluke sudova trajne i obavezujuće.

 

Dobar posao uprkos opstrukcijama

Vijeće ministara predvođeno Dr. Zvizdićem je unatoč otporima i opstrukcijama koje su dolazile iz RS uradilo veoma dobar posao u proteklih 14 mjeseci. Usvojen je niz strateških dokumenata koji se odnose na borbu protiv korupcije, borbu protiv terorizma, reformu sektora pravde, integrirano upravljanje granicom, transportnu politiku, IPA planske dokumente. Usvojeni su i akcioni dokumenti za sektore javne uprave, unutrašnjih poslova i pravde. Poseban fokus djelovanja VM je stavljen na intenziviranje izgradnje infrastrukture – 5 prioritetnih projekata iz oblasti transportne infrastrukture u BiH su uvršteni od strane Evropske komisije u transportnu mrežu Zapadnog Balkana. Vijeće ministara je pravovremenim donošenjem odluka i zakona preduprijedilo štete koje su mogle nastati po privredu: BiH je skinuta sa crne liste Moneyvala, uvrštena je na listu zemalja kvalifikovanih za izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda i krompira na tržištu EU, sačuvana je visoka kvota za izvoz mesa u Tursku. Održan je i  prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje kojim su u Briselu predsjedavali Mogherini i Hahn čime je počela konkretna provedba SSP. Zahvaljujući predanom radu ovog saziva Vijeća ministara, BiH je dobila do sada najbolji izvještaj o napretku ka članstvu u EU.

Budžeti za 2016. godinu na državnom i entitetskim nivoima prvi put su usvojeni u parlamentarnoj proceduri u zakonskom roku.

Ministarstvo civilnih poslova je uspjelo u dva zadatka koja su bila predmetom posebnih opstrukcija – otvoren je Zemaljski muzej u Sarajevu i, nakon skoro tri godine odugovlačenja,  usvojena je metodologija za utvrđivanje rezultata popisa obavljenog 2013 godine. Po ovom popisu Bošnjaci čine skoro 14% stanovništva u RS i nisu izbrisani sa tog dijela Bosne i Hercegovine na kom su prije rata činili trećinu populacije.

Posljednji uspjesi Vijeća ministara su i povoljan aranžman sa MMF na 1 mil. KM, aktiviranje sredstava IPA-2 od kojih je već povučeno 160 mil. Eura, te sporazumi sa Svjetskom bankom i Evropskom bankom za razvoj čiji ukupni iznos premašuje milijardu Eura i namijenjen je za izgradnju auto-puta, brzih cesta, razvoj SMP, zapošljavanje, reformu zdravstva.

Najteži dio posla u BiH nosi Federalna vlada sa Fadilom Novalićem na čelu. U svakom od 260 radnih dana u godini realni sektor mora izdvojiti 10 miliona KM kako bi se osigurala stabilnost penzionog fonda i fondova koji omogućavaju brigu o braniocima Bosne i Hercegovine. Preko 2 mld. KM godišnje moramo osigurati za one koji su nas hranili, za penzionere, i preko 600 mil KM za one koji su nas branili, za poginule, ranjene i zaslužne borce. Ovo je glavni zadatak Federalne vlade – jačanje privrede, reforme koje to jačanje omogućavaju, kako bi ostvarili stabilnost fondova i socijalni mir u Federaciji. Vlada Federacije BiH je realizovala skoro trećinu  aktivnosti planiranih Akcionim planom za realizaciju reformske agende. Realizirani su zahtjevni reformski zakoni iz sektora bitnih za oporavak ekonomije – javnih finansija, oporezivanja, poslovne klime, konkuretnosti i tržišta rada. Krajem jula 2015. je u dramatičnim uslovima usvojen Zakon o radu, vjerovatno najzahtjevniji i najbitniji reformski zakon.

Rezultati djelovanja vlada predvođenih Zvizdićem i Novalićem su sasvim vidljivi i mjerljivi – Svjetska banka je u svom izvještaju „Doing Business 2015“ konstatovala napredak BiH po uvjetima poslovanja za 28 mjesta.

Bruto domaći proizvod je porastao 2,8%, industrijska proizvodnja također 2,8%, pokrivenost uvoza izvozom je sa 53,6 porasla na 57%, prihodi od indirektnih poreza su porasli 4,3% (prikupljeno je preko 200 mil KM indirektnih poreza više od plana za 2015.g.), devizne rezerve su povećane za 675 mil KM i na rekordnom su nivou, na rekordnom nivou su i depoziti koji su povećani za 5% u odnosu na 2014, građani u bankama drže skoro 10 milijardi KM što je također najveći zabilježeni iznos do sada.

Porast direktnih poreza u Federaciji iznosi 3,5%, porast broja turističkih noćenja u ovom entitetu iznosi čak 27%, a broj zaposlenih u Federaciji rastao je preko 800 novozaposlenih mjesečno.

Na ovaj način se moje predizborno obećanje o 100.000 novih radnih mjesta u slijedećih deset godina ipak pokazalo realnim.

Stanje na državnom nivou i u Federaciji BiH se popravlja, ali sporo. Uporne,  opstrukcije koje dolaze iz RS su glavni razlog za ovu sporost – nejasno je šta RS dobiva kočenjem euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. Opstruira se uknjiženje vojne imovine, odbija kvalitetna ponuda EU za prilagodbu trgovinskog dijela SSP, komplicira usvajanje Koordinacionog mehanizma. Sve na štetu BiH, ali i oba njena entiteta. Svi trpe, ali Republika Srpska najviše. Ovaj entitet postaje simbolom konflikta i kolapsa, autodestruktivne politike koja ga vodi u politički i ekonomski ćorsokak. Opstrukcije napretka BiH na evropskom i NATO putu, rušenje niza pozitivnih zakona koje je Vijeće ministara upućivalo u Parlamentarnu skupštinu BiH, zapaljiva nacionalistička retorika koja je redovito pratila izborni proces u RS, uporna diskriminacija i oduzimanje ustavom garantovanih prava Bošnjacima i Hrvatima, napadi na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte, prijetnje referendumima, konflikti sa ambasadorima prijateljskih zemalja, vrijeđanje predstavnika OHR i i međunarodne zajednice – sve to, u negativnoj sinergiji, je usporavalo oporavak ekonomije, odvraćalo ulazak investicija i stranog kapitala u BiH, i najteže pogodilo Republiku srpsku i njene građane! Ovaj entitet je prezadužen, njegov bankarski sistem se urušava, državna preduzeća i fondovi su pred bankrotom.

U ovakvim okolnostima, SDA je poseban fokus stavila na odbranu od ugrožavanja sigurnosti i jednakopravnosti povratnika u RS. Kroz niz reakcija i zaključaka, a zatim i kroz zaključke Predsjedništva SDA koje je održalo posebnu sjednicu na ovu temu u Banja Luci 5. septembra, stranka se suprotstavila odnosu vlasti u RS koji je proizveo izuzetno loše stanje i položaj povratnika u RS, sve učestalije napade na ljude, imovinu i vjerske objekte, diskriminaciju u obrazovnom sistemu gdje se zabranjuje izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, diskriminaciju u zapošljavanju na bazi etničke pripadnosti. Zatražili smo od vlasti RS da izvrše svoje ustavne i zakonske obaveze prema povratnicima, od OHR i OSCE da konačno energičnije počnu raditi svoj posao i stanu u odbranu ugroženih ljudskih prava, i pokrenuli državne mehanizme na svim nivoima na kojima SDA ima uticaj. Finansijska podrška održivom povratku, zdravstvenoj zaštiti i alternativnim vidovima školovanja djece na bosanskom jeziku je oslonjena na Federalnu vladu i vladu kantona u kojima SDA ima uticaj.

SDA je organizovala posebnu akciju političke i pravne podrške povratnicima koji su bili izloženi policijskom progonu i maltretiranju nakon ubistva policajca u Zvorniku. Uspjeli smo u roku od par dana osloboditi 29 od 31 uhapšenog povratnika.

SDA je također organizovala, i nastaviće da organizuje političku i pravnu podršku generalima Armije BiH i drugim braniocima Bosne i Hercegovine koji su izloženi pritisku i sudskom progonu. Cijenimo da se u većini slučajeva radi o pokušaju izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja vještačkih balansa u izrečenim presudama za ratni zločin. Strana koja je branila Bosnu i Hercegovinu je sistematski sprječavala i sankcionisala ratni zločin, Karadžićeva i Mladićeva strana je zločine inspirisala, planirala i ohrabrivala. To su neporecive historijske činjenice potvrđene tužnim brojkama nevino stradalih civila.

 

Najjači dio SDA

Ekonomski status povratnika se dodatno može popraviti kroz efikasnije i pravičnije korištenje turske kreditne linije od 100 mil eura namijenjene povratnicima, i odobrene izvozne kvote mesa od ogromnih 15.000 tona godišnje.  Bojim se da su mnogi imali veću korist od povratnika koristeći ove dvije izvanredne mogućnosti koje nam je omogućila Turska vlada. Ali nije kasno da se te anomalije isprave.

Dame i gospodo, cijenjeni članovi Glavnog odbora SDA,

Kao što rekoh, stanje u zemlji se popravlja, ali odveć sporo. Moramo raditi brže i efikasnije. Zato danas nećemo slaviti, radićemo vjerovatno do kasno večeras. Nakon ove svečane i kratke sjednice Glavnog odbora nastavićemo sa sjednicom Savjeta stranke. Prije dvije godine Savjet Stranke demokratske akcije je definisao Program iz kojeg je proizašao skoro kompletan sadržaj reformi koje čine Reformsku agendu. Savjet je time Bosni i Hercegovini dao potrebno znanje i viziju, ali je dao i kadrove koji danas predvode Vijeće ministara i Federalnu vladu. Dr. Denis Zvizdić je u to vrijeme bio Predsjednik stranačkog Savjeta, a Fadil Novalić Predsjednik odbora za privredu unutar Savjeta.

Na današnjoj  sjednici Savjeta očekujemo isti doprinos – znanje, ekspertizu, viziju, afirmaciju budućih kadrova SDA. Napravićemo presjek politika i preporuka koje je Savjet utvrdio prije dvije godine, konstatovaćemo šta je urađeno, šta još uvijek nije urađeno, dopuniti i ažurirati programe i planove sa novim idejama. A zatim to pretočiti u programe vlada.

Potrebno je analizirati i realizaciju sadržaja rezolucija usvojenih na prošlogodišnjem Kongresu SDA. Naravno, rezolucije se odnose na četverogodišnji period, ali neke bitne stvari moramo uraditi hitno…..

Drage SDA-ovke i SDA-ovci, bliži nam se ramazan, i bliže nam se lokalni izbori. Trebamo što više vremena provesti sa našim narodom, na iftarima, na skupovima, u druženjima. Snaga, energija i podrška dolazi od naroda. Uostalom, najjači dio SDA je upravo taj temeljni, opštinski, onaj koji je u stalnom dodiru sa narodom. Tri četvrtine bošnjačkih načelnika su kandidati Stranke demokratske akcije. Možemo mi i bolje, samo treba neumorno raditi. U koaliciji sa SBB na nivou Federacije, ali i sa ostalim patriotskim strankama kada je u pitanju RS, možemo dodatno pojačati poziciju i jedinstvo Bošnjaka.

Ljetos ponovo neće biti odmora. Ali kada god nas počne zamarati stalni rad, i stalni otpor onih koji ne vole ovu zemlju, i ne žele zajednički život u njoj, trebamo se sjetiti odgovora Alije Izetbegovića, osnivača SDA, kojeg je neki stranac u vremenu teških, postratnih opstrukcija, upitao:  kako kani graditi zemlju sa onima koji je ne vole? Alija je odgovorio kratko i sadržajno, u svom stilu: “Oni će se umoriti – mi se nećemo umoriti”!

Mi se nećemo umoriti. Mi se nemamo pravo umoriti. Ostat ćemo u ovom političkom maratonu do kraja, i s Božijom pomoći pobijediti! S tim mislima i u to ime želim vam dobro zdravlje i lahak post u nastupajućem ramazanu. A svim našim budućim kandidatima za gradonačelnike, opštinske načelnike i vijećnike, želim puni uspjeh  na skorim lokalnim izborima-kazao je Izetbegović.

(The Bosnia Times)

(14)This post has been seen 725 times.

SVEČANI GOVOR BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Pohvalite me moja medna usta, od kada SDA pobjeđuje zemlja osta pusta!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-