Tajne američke zabilješke: Slobo mrzi Franju… Reci mu da Amerika naoružava Tuđmana, a Karadžića…

U tri tačke bilješka predlaže tri priče za Miloševića: prva je naoružavanje Tuđmana, druga je rehabilitiranje Karadžića, a treća ukidanje sankcija.

 

 

Kad su prije 21 godinu brifirali mirovnog posrednika za BiH Richarda Holbrookea o tome kako bi bilo dobro “stisnuti” Slobodana Miloševića u pregovorima, američki diplomati procijenili su da Milošević mrzi Franju Tuđmana iz dna duše, da ga smatra inferiornijim, ali nekako ipak lukavijim, piše Avaz.

 

Miloševićevi strahovi

Stoga su savjetovali Holbrookeu da iskoristi te Miloševićeve strahove i sugeriše mu da će Amerikanci naoružavati Tuđmana ako Milošević ne pristane na mir, otkriva tajna bilješka koja je krajem jula ove godine objavljena u bazi podataka deklasificiranih diplomatskih bilješki na web-stranici američkog State Departmenta.

“Tražili ste jučer da vam damo ideje, uključujući i moguće dezinformacijske napore, kako biste uvjerili Miloševića da je došlo vrijeme za ozbiljne stvari”, počinje ta bilješka upućena Holbrookeu 1995., a pisana iz pera Rudolfa Perine, tadašnjeg otpravnika poslova američke ambasade u Beogradu.

“Dezinformacije su jedna mogućnost koju možemo isprobati u Beogradu na razne načine, ali ja bih predložio taktiku koja igra na Miloševićeve inherentne predrasude, strahove i osjećaje. Glavna među njima je njegova utrobna mržnja Karadžića i Tuđmana. On obojicu smatra daleko inferiornijima od sebe, ali ipak smatra i da su doživljavani kao uspješni u prkošenju njemu i nadmudrivanju”, piše dalje u bilješci.

Perina objašnjava Holbrookeu kako Milošević personalizira rat i, “dok je naš primarni cilj završiti ovaj rat, njegov je izmanevrirati i oslabiti svoje rivale”.

 

Tri tačke

“U tom kontekstu, postoje određene tipke kod Miloševića koje će, kad ih se pritisne, privući njegovu pažnju. Predlažem da to činite samo na sastancima jedan na jedan, kao što je bio slučaj prvog dana u Beogradu kad ste obojica ostali sami u sobi. To će vam pojačati vjerodostojnost u Miloševićevim očima”, piše američki čovjek u Beogradu svome nadređenom mirovnom posredniku, koji u to vrijeme neprestano leti između Zagreba, Beograda i Sarajeva.

U tri tačke bilješka dalje predlaže tri priče za Miloševića: prva je naoružavanje Tuđmana, druga je rehabilitiranje Karadžića, a treća ukidanje sankcija.

“Milošević je uvjeren da SAD već sada tajno naoružava Hrvate i Bošnjake. Ako mu kažete da će izostanak mirovnog sporazuma produžiti okolnosti koje omogućuju Tuđmanu da zaobiđe embargo na oružje i dodatno ojača svoju vojnu moć, Milošević će to pročitati kao potvrdu jedne od svojih glavnih briga”, piše u bilješci pod prvom tačkom o naoružavanju Tuđmana.

Što se tiče Karadžića, Perina piše da Milošević dobro zna da lider bosanskih Srba nije sagovornik kojeg Amerikanci preferiraju, ali predlaže da se Miloševića ostavi u uvjerenju da će SAD postići dogovor s prvim predstavnikom Srba koji na to pristane, te da će tako Karadžić preveslati Miloševića, prenosi zagrebački Večernji list.

 

Hotel i rezidencija ozvučeni prislušnim uređajima

Bilješka ne otkriva detaljne prijedloge o dezinformacijskoj kampanji, već zaključuje da bi na tu temu Holbrooke, Perina i drugi trebali razgovarati u sigurnoj sobi kad Holbrooke dođe u Beograd.

Perina na kraju piše da su i hotel, vjerovatno onaj u kojem odsjeda Holbrooke, i rezidencija američkog ambasadora u Beogradu ozvučene i “kompromitirane” prislušnim uređajima srpskih službi, te da svi u Holbrookeovoj delegaciji trebaju imati na umu da jedino iz zgrade ambasade mogu obavljati potpuno sigurne telefonske razgovore.

(30)This post has been seen 913 times.

Tajne američke zabilješke: Slobo mrzi Franju… Reci mu da Amerika naoružava Tuđmana, a Karadžića…

| Da se ne zaboravi, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-