TAJNI PLAN MERKELOVE RAZBJESNIO AMERIKANCE: Njemačka ukida sankcije Rusiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel sa svojim suradnicima kuje tajni plan da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ukine sankcije, koje je njegovoj zemlji EU uvela 2014. zbog krize u Ukrajini, piše “Der Spiegel”.

 

Prema navodima tog lista, Merkel predlaže da se za početak ublaži embargo Moskvi, koji bi zatim bio ukinut najkasnije do studenog.

Njemačka kancelarka se nalazi na mukama, jer u srpnju sankcije Rusiji trebaju biti ili produžene na šest mjeseci ili ukinute. Ona je pod pritiskom jer se sve više država članica EU i europskih biznismena protivi produženju embarga, dok, s druge strane, SAD inzistiraju na njima.

Kako njemačka štampa navodi, Merkel je pronašla solomonsko rješenje.

– Iza kulisa njemački političari rade na planu da prvo olakšaju sankcije Rusiji u zamjenu da Moskva pomogne u organizaciji lokalnih izbora na istoku Ukrajine. Riječ je o podizanju zabrane na putovanja i produženju sankcija u srpnju na samo tri mjeseca, umjesto kao do sada na šest.

Nakon isteka tog roka, već u studenom, embargo bi mogao biti potpuno podignut – navodi “Spiegel”.

List dodaje da bi na taj način Merkel, s jedne strane, uspjela sačuvati jedinstvo EU, čije su članice duboko podijeljene oko produženja sankcija Moskvi. S druge strane, ne bi se zamjerila ni Americi, koja čvrsto inzistira na tome da sankcije ostanu na snazi do daljnjeg.

O tome da bi sankcije mogle uskoro biti ukinute svjedoči i namjera predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da posjeti Rusiju 16. lipnja. Ukoliko ode u Rusiju, bit će prvi dužnosnik neke EU institucije koji je posjetio tu zemlju od kada su joj uvedene sankcije.

– Američka administracija i predsjednik Barack Obama očekuju da EU u srpnju produži sankcije Rusiji na još šest mjeseci, unatoč rastućem prosvjedu europskih političara i biznismena. Međutim, Washington strahuje da će Junkerov odlazak u Rusiju osnažiti Putinovu poziciju pred ključno glasovanje o produženju embarga Moskvi.

Zbog toga je šef Europske komisije pod jakim pritiskom SAD – naveo je diplomatski izvor iz Washingtona za američki magazin “Politiko”.

(Informer)

(9)This post has been seen 707 times.

TAJNI PLAN MERKELOVE RAZBJESNIO AMERIKANCE: Njemačka ukida sankcije Rusiji

| Slider, Vijesti |
About The Author
-