TEK NAKON 20 GODINA KRAJIŠNIK OTKRIO: Pogledajte šta su Amerikanci obećali Srbima kako bi potpisali Dejtonski sporazum…

Dejtonski mirovni sporazum zvanično je ratifikovan u Parizu na današnji dan prije 20 godina.

Tada su I definitivno ustanovljena dva entiteta I formiranje Brčko distrikta.Sporazumom koji je ocijenjen kao jedino moguće rješenje u datom trenutku strane potpisnice nisu bile zadovoljne ni tada kao ni danas.Svi smatraju da su trebali I mogli dobiti više,a ipak za njegovu promjenu još uvijek ne postoji dovoljno političke volje…

Prije zvaničnog potvrđivanja u Parizu, okončanje rata u BIH dogovoreno je 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

Dejton je dogovoren u njednoj atmosferi neophodnosti da se zaustavi rat u BIH. – ističe Miro Lazović

Tadašnji predsjednik Skupštine RS, Momčilo Krajišnik se prisjeća da se više puta prije toga bilo na putu da se dogovori mir ali nikada nije uspjevalo.

Zato treba biti zahvalan onima koji su omogućili Dejton.- smatra Krajišnik.

Sporazumom koji su potpisali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević utemeljena su dva entiteta, podijeljena je teritorija 51% FBiH i 49 % RS.

Najveći dobitnici su Bošnjaci jer su dobili najprosperitetniji dio BIH.- mišljenje je Krajišnika.

S druge strane Miro Lazović misli da je loša strana Dejtona što je kreatore rata postavio za kreatore mira I pomirenja što je nemoguće.Predstavnici bosanskih Srba prvo nisu željeli potpisati sporazum jer su izgubili Sarajevo, a koje su željeli vidjeti kao distrikt.

Pregovori su zbog Brčkog trebali biti prekinuti I mislim da je bosansko-hercegovačka delegacija učinila odličnu stvar I spasila ovaj dio teritorije.- sjeća se Lazović.

Ključan je bio pritisak međunarodne zajednice a posebno SAD-a.

Nama su govorili polako sačekajte to je kuća od papira urušiće se,njima su govorili potpišite I s vremenom sve će doći na svoje.Tudžman I Milošević su radili po noći nama iza leđa,mi nismo htjeli potpisati ali je Milošević rekao da će on to učiniti. – izjavio je Krajišnik.

20 godina poslije Dejton se pokazao nefunkcionalnim. Predsjednik RS Milorad Dodik sve češće zagovara disoluciju ovog entiteta, a s druge strane mišljenje da RS treba ugasiti.

Maureen Cormack,ambasadorica SAD u BIH

Mislim da se BIH nalazi na raskrižju.Imate ljude koji ne misle dobro ovoj zemlji,ali imate I ljude koji žele mijenjati stvari za bolju budućnost.

Stvarne volje za promjenama još nema, a BiH su na evropskom putu neophodne izmjene Ustava. Za takvo nešto ipak je potreban konsenzus sva tri naroda.

(84)This post has been seen 1969 times.

TEK NAKON 20 GODINA KRAJIŠNIK OTKRIO: Pogledajte šta su Amerikanci obećali Srbima kako bi potpisali Dejtonski sporazum…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-