TEROR NAD POVRATNICIMA U RS: Protjerani su iz svojih kuća, a sada im naplaćuju ratni dug!

Nana Mejra Glavić, povratnica u Vlasenicu jedna je od brojnih kojoj prijete isključenjem vode, piše novinska agencija Patria.

 

Naime, Glavić se vratila u svoj rodni kraj neposredno nakon rata, ali je zatekla devastiranu i opljačkanu kuću, a porodica koja je živjela u njenoj kući odnijela je i sat za vodu.

– Mi smo prvo mjesec dana živjeli bez vode, donosila sam od komšija vodu, nismo imali ni struje, a onda smo kupili sat koji su nam ugradili iz Vodovoda u Vlasenici, a sada traže da platim 130 KM i taj navodni dug za sat su mi prebacili na račun i sada dolaze svaki dan da mi isključe vodu – priča nana Mejra.

Ona bukvalno sjedi na šahtu od vode i ne dozvoljava radnicima da joj isključe vodu te govori da nije kriva što je opljačkana i što su joj odnijeli sat za vodu.

– Ja sam uredno kupila novi sat, a da nikad nisam saznala ni ko je odnio moj. Ja ću ovdje sjediti ako treba mjesecima, ali mi vodu niko isključiti neće. Uredan sam platiša i svaki mjesec plaćam vodu od 10 do 15 KM. Svojom glavom ću čuvati vodu, ali mi je isključiti neće. Ja nemam odakle platiti taj dug, koji nisam ni napravila – ističe Mejra.

S obzirom da su od petka praznici u Vodovodu Vlasenica niko se ne javlja, ali saznajemo da Mejrin slučaj nije jedini, te da povratnici moraju čak plaćati dugove koje su u ratu napravile osobe koje su ilegalno živjele u njihovim kućama.

– Ovdje u RS Bošnjaci su bukvalno građani drugog reda. Pa, kako je moguće da ih se tereti za dug koji nisu napravili – kaže naš izvor iz Vlasenice

(novihorizonti.ba)

(170)This post has been seen 5284 times.

TEROR NAD POVRATNICIMA U RS: Protjerani su iz svojih kuća, a sada im naplaćuju ratni dug!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider |
About The Author
-