Turisti iz cijelog svijeta uživaju u Sarajevu: Sve je dobro, od hrane do ljudi

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo prvog dana vikenda preplavili su turisti iz svih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA). Osim turista iz zemalja regiona bh. prijestolnicom danas šetaju i turisti iz Brazila, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine, Švedske, Turske…

Glavni grad Bosne i Hercegovine od početka godine bilježi povećan broj turista, a samo u prva tri mjeseca 2016. godine Sarajevo je posjetilo 7,8 posto turista više nego prethodne godine i zabilježeno je 11,1 posto više noćenja u odnosu na isti period 2015.

Najveći broj dolazaka u ovom periodu su ostvarili turisti iz Hrvatske, a najveći rast u broju dolazaka, u odnosu na prethodnu godinu, imali su turisti iz Turske. Naime, turisti iz top deset zemalja navedenih za prva tri mjeseca ove godine imali su 71.636 dolazaka ili 73 posto od ukupnog broja dolazaka stranih turista. Preostalih 26.458 dolazaka ili 27 posto ostvarili su turisti iz ostalih evropskih, afričkih, azijskih i zemalja Sjeverne i Južne Amerike, kao i zemalja Okeanije.

turisti sarajevo (2)

Carmy Jay je u Sarajevu prvi put. Sa grupom turista šeta Baščaršijom, srcem Sarajeva, diveći se tradicionalnoj nošnji, posuđu od bakra i zanatskim radnjama.

“Stigli smo sinoć. Danas otkrivamo grad. Prelijep je i zaista uživamo. Uživamo u gužvi i ljubaznim ljudima. Saznajemo o zemlji ono što ranije nismo imali priliku čuti. O Sarajevu smo samo čitali neke informacije na internetu, o ratu i tome šta se dešavalo ovdje. Jutros smo bili u Tunelu spasa. Čuli smo mnogo toga što nismo imali priliku pronaći na internetu”, kazala je Jay iz Sjedinjenih Američkih Država.

Istakla je da u Sarajevu imaju priliku vidjeti i zgrade koje su uništene tokom rata ‘90-tih godina ali i ljude koji se danas, unatoč tim dešavanjima, odlično nose sa situacijom i šire pozitivnu energiju.

turisti sarajevo (4)

Erling Otter je u Sarajevo stigao iz Švedske. Uživa sa suprugom i prijateljima i već se priprema, kako je kazao kroz smijeh, za ponovni dolazak, a još se nije ni vratio u svoju zemlju.

“Ovo je fantastičan grad, vrijeme je jako lijepo. Ovo je prvi put da sam ovdje. Mi već planiramo da se vratimo ovdje. Sarajevo ću preporučiti svojim prijateljima kada se vratim u Švedsku. Sviđa mi se atmosfera ovdje, zgrade, restorani, radnje, sve. Hrana je odlična. Moja supruga kaže da je fantastična sva hrana, od najjednostavnije do najskuplje”, dodao je Otter.

turisti sarajevo (3)

Sarajevskom Baščaršijom danas šetaju i turisti iz Brazila. Student Rafael Viana kazao je za AA da su u Sarajevu u sklopu balkanske ture.

“Nakon Sarajeva idemo u Mostar. Sarajevo je grad koji sam zaista želio upoznati i vidjeti. Mnogo zanimljivih stvari iz historije se veže za njega, prvenstveno Prvi svjetski rat. Volim historiju i zato sam ovdje. Volim lijepe gradove i stvari”, ispričao je Rafael.

Kada se vrati u Brazil prijateljima će, kako je kazao, preporučiti da posjete BiH i Sarajevo.

(22)This post has been seen 729 times.

Turisti iz cijelog svijeta uživaju u Sarajevu: Sve je dobro, od hrane do ljudi

| Bosna i Hercegovina, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-