TURSKA I BOSNA POTPISALE SPORAZUM: Pogledajte kakvo blago i pare će Bosna dobiti…

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u zvaničnoj je posjeti Turskoj. Uz najviše državničke počasti Zvizdića je primio turski premijer Ahmet Davutolu. Trgovinski sporazum između dviju zemalja bio je jedna od tema razgovora, a Zvizdić je istakao da je za BiH važno da se trgovinska razmjena proširi na sir i mlijeko.

Važno je i potvrditi kapacitet i kvalitet već prisutnih proizvoda iz BiH na tržištu Turske, kao što je ulje. Zvizdić je predložio da kvote za izvoz mesa postanu dio trgovinskog sporazuma, te dugoročnog programa. Također, turskim privrednicima su predstavljene prednosti BiH, koje bi mogle voditi novim investicijama.

Dodao je Zvizdić da je BiH na ubrzanom putu ka EU, te da očekuje aktivaciju MAP-a ove godine.

Izrazio je Zvizdić očekivanje i da bi u 2018. nivo vanjskotrgovinske razmjene između Turske i BiH mogao dostići milijardu eura. Premijeri su se dotakli i posljednjih presuda haškog Tribunala.

Nakon susreta premijera, te delegacija vlada dviju zemalja, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ministar odbrane Republike Turske Ismat Yilmaz potpisali su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u vojnoj obuci. Premijer BiH obišao je i mjesto posljednjeg terorističkog napada u Ankari, te položio cvijeće u spomen žrtvama.

(26)This post has been seen 801 times.

TURSKA I BOSNA POTPISALE SPORAZUM: Pogledajte kakvo blago i pare će Bosna dobiti…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-