“Tužilaštvo se bavi ćevabdžinicom dok ubice hodaju gradom, građani trebaju da čuvaju glavu i djecu”

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora za Suadu Nišiću, Dini Aliću, Sari Sefić i Amaru Salihoviću.

Oni se sumnjiče da su Sanjinu Sefiću pomogli pri bjekstvu nakon saobraćajne nesreće, u kojoj su smrtno stradale studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

Prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora nije sačinjen u skladu sa zakonskim osnovom iz Člana 146., a na osnovu kojeg je pritvor predložen, navode iz Kantonalnog suda.

Dakle, još jedan potez Tužilaštva koji pokazuje da ova institucije više nema nikakvu svrhu, barem za narod.

“Rad Tužilastva KS je predmet višegodišnje kritike. Nažalost predstavnici gotovo svih stranaka u KS nisu prenosili stav o radu Tužilaštva, da je to antinarodno Tužilaštvo, koje svojim procesima, nagodbama, zaobilaženjem slučajeva, stavilo se na stranu kriminala i mafije. Ovaj slučaj Sefić pokazuje da ti ljudi samo brinu o svojim normama i stolicama. Upućena je jasna poruka ljudima da čuvaju svoju glavu i svoju djecu”, kaže za Source Semir Halilović, zastupnik u Skupštini KS.

Glavna tužiteljica kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić prisustvovala je vanrednoj sjednici Skupštine KS 18. oktobra,  i kazala da pravosudna ustanova na čijem je ona čelu ne može direktno utjecati na sigurnosnu situaciju. A na pitanje zašto ubice slobodno hodaju gradom, jer statistika pokazuje da je veliki broj nerješenih ubistava, nije imala odgovor. Važno je krivicu prebaciti na drugog, pa je tako optužila komesara Ćosića za stanje koje vlada u glavnom gradu. Iako svi već znaju i jasno je da Tužilaštvo ne radi dobro svoj posao,  ipak su rijetki oni koji se usuđuju postaviti pitanje ovoj instituciji.

“Tužilaštvo KS se ponaša siledžijski. Svojim podmetanjem i lažnim istragama pokazali su da će, ako iko išta kaže protiv njih, poduzeti mjere, maltretiranje i slično. Klasično siledžijsko ponašanje. Ne smije u njihove interese niko da dira, a njihovi interesi su da sklapaju ugovore sa krupnim kriminalcima i mafijom. Nek mi neko kaže da li je iko iz krupnog kriminala u zatvoru”, navodi Halilović.

Zastupnik Halilović smatra da je za ovakvo stanje ipak isključivo kriva Glavna tužiteljica kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić.

“Šef Tužilaštva ima veća ovlaštenja nego komdir policijske stanice. Dakle, usmjeravanje istraga. Moraju se poredati prioriteti. Ne možete kao prioritet uzeti slučaj ćevabdžinice “Mrkva” i obići televizije i pričati kako ste očistili rad Tužilaštva, dok imate nerješena ubistva. Naravno da je ona kriva, i usred te priče kandiduje se za predsjednika Suda BiH, kako bi pobjegla od situacije. Toliko je ozbiljno shvatila svoj posao, da gleda da što prije pobjegne”, kaže Halilović.

Da Tužilaštvo nije na strani pravde, pokazuju to brojni slučajevi koji su ostali nerješeni. I sama tužiteljica Burzić je odgovorom na zastupničko pitanje, kazala da je u periodu od 1995. do 2016. godine, od  129 predmeta, koji se odnose na krivično djelo ubistvo, samo 61 predmet presuđen, za 6 obustavljena istraga, za 6 donesena naredba da se istraga neće provoditi, 19 se nalazi u fazi suđenja, 8 u fazi istrage, 12 predmeta se nalazi u fazi prijave. U odnosu na nepoznate počinioce evidentirano je 16 KTN predmeta, i jedan KTA predmet.

(102)This post has been seen 2975 times.

“Tužilaštvo se bavi ćevabdžinicom dok ubice hodaju gradom, građani trebaju da čuvaju glavu i djecu”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-