TUŽNA PRIČA O POGIBIJI POZNATOG ALPINISTE U AMBISU ALPA: Njegova djevojka gledala kako joj vjerenik gine

Srpski alpinista Aleksandar Džavović (30) iz Čajetine je poginuo, a njegova vjerenica Maja Đorđević (28) i još jedan alpinista sa inicijalima A.P. (33) teško su povrijeđeni u nesreći koja se dogodila u Julijskim Alpima, blizu tromeđe italijansko-austrijsko-slovenske granice.

 

Nesreća se desila prekjuče na planini Canin, koja je u ovo doba godine još prekrivena snijegom i ledom.

Nastradali Džavović i još dvoje alpinista bili su dio grupe od 11 građana Srbije koji su se peli na jedan vrh koji se nalazi na 2.300 metara nadmorske visine.

EVAKUACIJA HELIKOPTEROM. Tragedija se dogodila kada je došlo do klizanja po snijegu. Oni su zatim survali u provaliju duboku više od 100 metara i završili u ambisu glečera. Džavović je na mjestu ostao mrtav, a njegov prijatelj s inicijalima A.P. (33) teško je povrijeđen i zapao je u hipotermiju prije nego što je helikopterom prebačen u bolnicu.

 

 

Dramu je još više povećala nemogućnost da se telefonom pozove pomoć zbog nedostatka signala na mobilnom telefonu, a kada su konačno oko 17.30 uspjeli da se jave Gorskoj službi u Srbiji, odatle su putem međunarodnog Centra za policijsku saradnju u austrijskom mjestu Terl Maglernu aktivirane spasilačke ekipe u italijanskom regionu Frijuli-Venecija Đulija, koje su obezbjedile helikopter koji je izveo čak osam letova da bi ostale planinare spustio u podnožje.

ISPRED PORODIČNE KUĆE nastradalog planinara Aleksandra Džavovića, otac Despot, majka Mirjana i Acini prijatelji s tugom iščekuju svaku vijest iz Italije. U subotu uveče, oko sat prije ponoći, javljeno im je za pogibiju sina jedinca.

Gledao sam utakmicu, bilo je drugo poluvrijeme, kada mi je zazvonio telefon. Čula se neka galama, a onda mi je rečeno da je Aleksandar poginuo. Nisam mogao da vjerujem, a onda mi je potvrđeno ponovo… Tamo je neprekidno naš konzul. Italijanska policija pokrenula je istragu, tako da ne znam kada će ga dopremiti ovamo. Istraga se vodi jer sumnjaju da je neko namjerno otkačio konopac kojim su se peli Aleksandar, Maja i taj treći povrijeđeni. Kažu mi da je konopac otkačio taj prvi alpinista koji se popeo. Zbog čega, ne znam. Ne znam više ni da li je to istina, valjda će njihova policija to utvrditi. Rekli su mi da su padali sa sto metara visine, da su se pri padu sudarili i da je prvo pao Aleksandar, na njega Maja i onda ovaj treći čovjek – kaže otac Despot s teškom mukom.

Aleksandar je bio član planinarskog društva “Tornik” i trebalo je da polaže za planinarskog instruktora.

– Želio je da postane član Gorske službe spasavanja. Trebalo je da polaže ispit za planinarskog instruktora početkom maja, ali tada ga uhvatiše praznici, pa je to bilo odloženo. I sad mu se ukazala prilika i otišao je… – dodala je majka Mirjana.

PLANIRALI SVADBU. Kažu da su Aleksandar i njegova vjerenica Maja Đorđević u petak popodne prvo otišli za Beograd, a onda sa još nekoliko članova PD “Kopaonik” u Italiju.

– Aleksandar i Maja je uskoro trebalo da se vjenčaju, a i njen otac iz Bača je trebalo da dođe ovdje kod nas da vidi gdje će se udati – s uzdahom priča Despot.

Kod Aleksandrovih roditelja došli su i njegovi prijatelji da u ovim teškim trenucima budu uz njih.

Podsjetimo, kako je javila italijanska agencija Ansa, stradali su bili dio grupe od 12 članova Gorske službe iz Srbije, koji su bili na izletu u Italiji, a nesreća se desila u subotu popodne oko 15.30 časova na planini Canin.

Navedeno je da se poginuli alpinista okliznuo, padao u ambis i preminuo na licu mjesta, dok su drugom planinaru doktori Hitne pomoći uspjeli da stabilizuju stanje, iako mu je srce stalo četiri puta, nakon čega je helikopterom prebačen u Udine. Ansa je navela da su njih dvojica treću alpinistkinju prilikom pada povukli desetine metara na dolje, ali da njen život nije ugrožen. Ona je polomila ruku i imala hipotermiju.

Ostale srpske planinare je helikopterom  izbavila lokalna Gorska služba spasavanja. Agencija navodi da karabinjeri ispituju šta se dogodilo. List “Gazetino” iz Udina navodi da se smatra da je grupa srpskih alpinista ušla iz Slovenije na teritoriju italijanske opštine Rezija koja se nalazi na 35 kilometara sjeverno do Udina i da su planinarili na visini od 2.300 metara.

(Doznajemo.com/Kurir)

(19)This post has been seen 1117 times.

TUŽNA PRIČA O POGIBIJI POZNATOG ALPINISTE U AMBISU ALPA: Njegova djevojka gledala kako joj vjerenik gine

| Foto/Video, Slider, Šokantno |
About The Author
-