I u Hrvatskoj se iščekuje presuda: Psihijatar koji je silno mrzio Sarajevo, osmislio strašan genocid u BiH!

Službena politika jutros suzdržana, očekuje se obraćanje najviših dužnosnika Republike Hrvatske na izrečene presude. U hrvatskim medijima dominiraju tekstovi u kojime se govori o strahu od mogućih incidenata. Prijenos izricanja presude može se pratiti na i Četvrtom programu HRT-a od 14 sati. U informativnim emisijama dominiraju specijalna reporterska javljanja iz Haaga.

 

 

U trenucima kad su njegovi kasniji mentori i duhovni očevi, sarajevski profesor Milorad Ekmečić te “otac srpskog nacionalizma” Dobrica Ćosić, 1986. godine stvarali Memorandum SANU (na kojem je Slobodan Milošević gradio krvavi raspad Jugoslavije), Radovan Karadžić u Sarajevu je čekao suđenje za financijske malverzacije te neplaćanje gradnje vikendice na Palama, tada još zaraslom dalekom sarajevskom predgrađu, objavljuje Jutarnji list. Karadžić čeka suđenje, a tadašnje pravosuđe, nakon sumnji da bi psihijatar ulovljen s rukama u pekmezu mogao pobjeći u inozemstvo te izbjeći ruci samoupravne pravde, odlučuje se na privođenje i pritvor do suđenja. Tako je, tom odlukom, nepoznati pravosudni sarajevski birokrat možda utjecao na tijek povijesti. Pogotovo zato što se u pritvorskoj ćeliji sarajevskog općinskog suda Karadžić upoznao i zbližio s još jednim, kasnijim, bezočnim ratnim overlordom Momčilom Krajišnikom, koji također čeka suđenje zbog privrednih marifetluka, kao jedan od direktora u sarajevskom Energoinvestu.

 

Puno prije rata u Bosni i Hercegovini Karadžić je napisao zloguku pjesmu koju će kasnije mnogi citirirati kao najavu njegove budućnosti: “Čujem korake razaranja / Grad gori kao tamjan u crkvi/ U dimu vidim našu savest/ Između naoružanih grupa, naoružano drveće / Sve što vidim je naoružano/ Sve je vojska, borba i rat”.

 

Radovan Karadžić tako postaje simbol ratnih strahota, progona, genocida, uništenja na prostoru bivše Jugoslavije, ali njegovo čedo – Republika Srpska – još je noćna mora BiH koja zbog toga ne može prodisati kao punokrvna država, zaključuje autor teksta Vlado Vurušić.

 

Nijedan događaj u Haaškom sudu nije izazvao takvo zanimanje u Bosni i Hercegovini kao što je to slučaj s današnjim izricanjem presude ratnom vođi bh. Srba i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.Čak se i dnevni događaji u Sarajevu ravnaju po terminu izricanja presude. Ipak, primjetno je da mnogo veći interes za presudu Karadžiću vlada u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj, objavljuje Večernji list.

 

BiH uoči presude monstrumu: strah od nereda u RS, Srebrenici i Sarajevu Ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić potvrdio je kako su pojačane i mjere osiguranja veleposlanstva Srbije u Sarajevu kao i memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice, objavljuje državotvorni portal direktno.hr.

 

On je čovjek s brojnim licima: psihijatar, pjesnik, političar i za mnoge ljude u BiH ratni zločinac koji je i sam slučaj za psihijatriju. Radovan Karadžić je, naime, optužen za najteže ratne zločine koji su počinjeni za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. U skladu s tim glasi i optužnica koja je protiv njega podignuta pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu: optužen je da kao tadašnji politički vođa bh. Srba snosi odgovornost za genocid u Srebrenici, ali i za zločine protiv čovječnosti, konkretno protjerivanje, ubijanja i mučenja, kao i kršenje međunarodnog ratnog prava u slučaju opsade Sarajeva. U ovoj posljednjoj točki nema sumnje, ističe njemački stručnjak za Balkan dr. Franz-Lothar Altmann u razgovoru za Deutsche Welle na hrvatskom jeziku. “U tom slučaju je na civilno stanovništvo pucano i ono je bombardirano. To je jasan ratni zločin”, kaže Altmann.
Novinari ovog servisa pitaju se i kako se jedan u biti veoma inteligentan čovjek mogao pretvoriti u osobu koja se smatra odgovornom za tako teške zločine? Radovan Karadžić, rođen 1945. godine u jednom crnogorskom selu, od svoje 15. godine je, doduše, živio u tada multikulturalnom jugoslavenskom gradu Sarajevu, ali potječe iz obitelji koja je u svojim redovima imala i četnike. Od te obiteljske pozadine se očito nikad nije uspio potpuno distancirati.

 

Bio je poznat i po svojim pjesničkim radovima. Ali „kako je od te osobe koja je imala toliko lica, nastao političar koji je zastupao jedno izrazito nacionalističko usmjerenje, to je već jedan fenomen”, kaže stručnjak za Balkan Franz-Lothar Altmann. Karadžićeve nacionalističke sklonosti su se mogle prepoznati već u njegovoj poeziji, dodaje on, jer već tada je Karadžić govorio o “borbenom duhu Srba”. “A onda je upoznao Dobricu Ćosića koji je bio nacionalistički romansijer i koji je utjecao na njega. To ga je očito još jače poguralo u nacionalizam.”Slobodna Dalmacija objavljuje tekst o iščekivanju uz pitanje: da li Karadžić može odlučivati o interijerskim detaljima svoje pritvorske ćelije u Scheveningenu, o tome što će odabrati s menua i što će odjenuti danas kada se pojavi pred sudskim vijećem koje će mu, kako se očekuje, odmjeriti dugogodišnju, vjerojatno doživotnu kaznu.

 

Od svibnja 1992. Karadžić je predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba, koja je pod njegovim vodstvom provela etničko čišćenje, a muslimani i Hrvati odvođeni su u logore. Dok je Sarajevo krvarilo pod opsadom, dok su tisuće muslimana ubijane nakon pada Srebrenice, Karadžić je pod zaštitom Slobodana Miloševića radio što je htio, objavljeno je u Dnevniku Hrvatske televizije.

(6)This post has been seen 739 times.

I u Hrvatskoj se iščekuje presuda: Psihijatar koji je silno mrzio Sarajevo, osmislio strašan genocid u BiH!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-